Friday, 18 October 2013

Do Not Underestimate Your Baby

Kalau ikutkan, banyak yang nak kena update. Tapi tu la.. tangguh-tangguh lepas tu jadi malas pulak nak cerita. Appointment Ahmad dengan unit Audiologi dan klinik ENT mummy tak cerita pun. Apa result dan perkembangan pendengaran Ahmad? Adakan ia terjejas atas sebab masalah cleft palate dia tu?

Itu nanti la mummy cerita ya. Sebab tengah malas lagi (tak habis-habis malas). Eh lagipun tengah excited ni. So mummy cerita benda exciting ni dulu la ye. Huhu...

Pernah tak minum guna straw yang berlubang? Boleh sedut tak melalui straw tu? Kalau boleh sedut pun mesti tak lancar kan? Hah, macam tu la kebanyakan budak yang sumbing lelangit. Bila lelangit terbelah atau berlubang memang keupayaan menyedut jadi kurang. Lagi pulak kalau nak sedut air guna straw.. double impossible la jawabnya.

Kebanyakan kes selalunya cleft baby memang tak mampu sedut. Tapi lepas dah buat palate repair, insyaAllah boleh. Tapi ada juga cleft baby yang boleh sedut walaupun belum buat repair. Dan salah seorang baby bertuah itu tentunya my miracle Ahmad!! Yeay.. alhamdulillah. Syukur ya Allah.. :D

Personally, i found this is really amazing. Dan kemudian mummy terfikir yang mungkin jika mummy betul-betul mencuba dulu...ada kebarangkalian Ahmad boleh direct breastfeed. Tapi tak apalah benda dah lepas kan..

Sebelum ini mummy memang rasa Ahmad takkan mampu minum guna straw. Dah cuba bagi tapi Ahmad tak boleh sedut. Tapi Ahmad ni jenis yang suka mencuba benda baru. Dia dah boring guna sippy cup. Setiap kali minum dia nak guna straw lagi-lagi kalau nampak orang tengah minum air kotak ke atau air manis yg pakai straw.

So menjadi tugas mummy la fill air dalam straw tu dan transfer ke mulut Ahmad berkali-kali.. tak dapat sedut pun tak apa janji kena guna straw. But slowly rupanya Ahmad belajar menyedut dari situ. And amazingly he manage to suck! At last! 

Betapa hebatnya kuasa Allah. Yela kalau ikut pada pembacaan dan kajian memang la cleft baby tak boleh buat itu ini tapi kita tak tahu keupayaan sebenar anak kita sebelum kita mencuba. Peristiwa ini memang mengajar mummy untuk tidak memandang rendah dan meletakkan setiap perkara secara sama rata. Ada keadaannya kuasa Allah akan menjadikannya berbeza.

Untuk anak mummy, tahniah sayang. Ada banyak lagi perkara untuk kita explore and discover bersama-sama. Mummy bantu Ahmad untuk Ahmad bantu mummy. Lately perkembangan Ahmad agak bagus. Walaupun dah setahun dan masih belum berjalan sendiri, tapi untuk perkara-perkara yang memerlukan kemahiran motor halus dan ketelitian, pencapaiannya agak membanggakan. 

Alhamdulillah for this beautiful journey. Till then, nanti mummy update lagi ok :)

dah besar dah Ahmad.. panjang kan dia? hehe
si comot hensem sekarang pegi Taman Bandar bawak basikal.. stroller2 tak main ah! ngade sangatt
dah boleh main permainan toddler
and yes, dah boleh sedut strawww!!!! akhirnya.. alhamdulillah :)

2 comments: