Friday, 4 July 2014

Takaful Untuk Anak Klef? Tipis Ok..

Dulu mummy pernah cerita tentang permohonan takaful Ahmad yang tidak berjaya. Masa tu permohonan Ahmad ditolak sebab dalam discharge note lepas lahir tu tertera Ahmad didiagnos dengan brain cyst. Memang kalau ada cyst permohonan terus akan ditolak. Okeylah. Takpe. Mummy dinasihatkan untuk cuba memohon semula after a year. Tengok perkembangan Ahmad macam mana sebab doktor cakap cyst ni akan dissolve. Alhamdulillah perkembangan Ahmad normal.

Baru-baru ni mummy ada cuba memohon semula. Walau bagaimanapun permohonan mummy sekali lagi ditolak atas alasan Ahmad ada cleft palate pulak. Nyampah pulak rasanya dengan ejen dulu tu. Berkali-kali dah tanya boleh ke cleft baby dapat coverage, dia cakap takde masalah. La ni terang-terang kena reject.

Mummy ada bertanya pada kawan-kawan yang ada anak dengan masalah yang sama. Surprisingly ada di antara mereka dapat perlindungan insurans atau takaful. Tetapi mostly memang permohonan ditolak juga. Untuk baby cleft lip sahaja mungkin lebih mudah dapat perlindungan but still kena la rujuk pada pihak yang lebih tahu.

Kecewa? Tak kecewa pun sebab memang dah boleh agak. Ah malas dah la nak fikir. InsyaAllah ada rezeki Ahmad kat lain. Apa-apa pun Allah jua yang memberi perlindungan terbaik pada kita.

Kesimpulannya, baby with cleft palate memang tak dapat perlindungan insurans atau takaful. Mungkin ada syarikat insurans yang beri perlindungan tetapi anda kena fightlah. Mummy dah malas. However, anda masih boleh buat insurans pendidikan untuk anak. Health insurans and medical card memang tak lepas.

p/s: sekarang ni memang menyampah tengok orang yang sembang kencang bab insurans. haha. sembang relax2 je sudah la.. hee..

Thursday, 3 July 2014

Seminggu Lagi

InsyaAllah lagi seminggu Ahmad akan menjalani pembedahan membetulkan sumbing lelangitnya. 7/7 Ahmad akan admit dan 9/7 operation akan dijalankan sekiranya doktor berpuas hati dengan kesihatan Ahmad.

Pada masa sekarang ni mummy ada sikit fobia kalau Ahmad demam, selsema atau batuk. Memang mummy elakkan menyapu di depan dia, takut kena debu kang selsema pulak. Bedak pun diharamkan padahal dia bukan ada asthma pon.. hehe.. Lepas tu kalau dia bersin je mulalah risau padahal normal la dia bersin sebab makanan selalu tersangkut naik ke hidung. Malam-malam tak pasang kipas. Aircond pasang 28 deg ke 30 deg je. Ntah apa-apa je mak dia ni fobia.

Selain itu kesihatan sendiri pon kena jaga. Takut kalau tak sihat nanti jangkit pada Ahmad pulak. Mummy memang elakkan bawa Ahmad keluar ke crowd dan juga elak bawa dia kerap travel jauh. Punyalah takut. Ye la.. antibodi rendah memang tak boleh nak jangka. Tapi all in all semuanya bergantung pada ketentuan Allah akhirnya. Redha.

Kesihatan Ahmad walau bagaimanapun buat masa ini semakin baik, alhamdulillah..

Now mummy sibuk cari resepi untuk feeding Ahmad after operate. Selain susu, bubur lembut, jus, ingat nak bagi juga Ahmad makan puding ke..yang lembut-lembut. Telut boleh makan ke? Kang tak elok pulak untuk luka bedah tu kan. Untuk minggu pertama selepas bedah cuma boleh minum susu, jus dan aiskrim. Nanti kita tunggu nasihat doktor ye.. Sebab sebenarnya bergantung pada keadaan anak juga.

Puting dan botol memang diharamkan tapi sippy cup mummy tak sure. Tapi Ahmad dah boleh minum guna cawan so mummy tak risau sangat. Guna sudu pun ok. Cuma risau bab susu tengah malam je la srbab dia masih bangun dua tiga kali untuk minum susu. Tak tahulah dia ok tak kalau menyusu malam-malam pakai cawan. hukhuk.. kalau boleh guna sippycup lega sikit kot.

Plan nak gerak ke KL lebih awal sebab mummy dah start cuti pun. Tapi dedi Ahmad pulak masih ada kerja. Ermm.. tengok je la macam mana.

Sebenarnya tak sangka mummy akan melalui semua ni dalam hidup. Sebab selama ni hidup mummy smooth je. Tak pernah rasa susah. Mudah je semuanya. Dari zaman belajar semuanya senang. Habis susah pun lepas diploma tu nak dapat tempat semula nak sambung belajar tu je yang payah sikit. Tapi end up dapat je further study.

Sekarang ni memang terpaksa korbankan kerjaya. Sedih sebenarnya bila kawan-kawan semuanya maju dalam kerjaya masing-masing. Bukanlah tak redha tapi mummy memang jenis yang ada perancangan dan matlamat.

Namun sebaik-baik perancang tetaplah Allah taala.. Mummy terpaksa lupakan plan asal dan ubah plan ikut kesesuaian. hehe.. Matlamat hidup pun dah berubah bila kahwin kan.. Mestilah keluarga akan jadi priority. Omg.. tua sangat rasanya bila cakap macam ni. hehe..

Apapun mummy bersyukur kerana berpeluang merasai cabaran ini. Bukan semua orang dapat mengalaminya. Syukur Allah menguji sekadar dalam kemampuan mummy. Alhamdulillah..

Doakan semuanya dipermudahkan untuk Ahmad. Amin~

Thursday, 26 June 2014

Tekanan

Hari ni nak bebel-bebel je.. pasal tekanan. Bila baca pasal kisah akak Lola tu, ada yang kaitkan ibu tu jadi begitu mungkin disebabkan tekanan. Lain orang, lain tahap tekanannya. Malah, cara mengatasi tekanan pun berbeza-beza. Ada orang boleh memujuk hati, bersikap rasional dan menghadapi tekanan dengan mudah. Tapi, ada sesetengah orang, sampai satu masa akan rasa helpless. Rasa tak mampu. Seriously, tak mampu.

Mummy bukan nak defend Kak Lola tu. Apa yang dibuatnya memang terang-terang tak dapat diterima akal manusia. Memang tak berhati perut, tak berperikemanusiaan. Apatah lagi bila kita bandingkan dengan ibu-ibu yang ada masalah yang sama, ada anak OKU, gaji kecil, suami kurang bertanggungjawab, tetapi masih mampu menguruskan anak dan keluarga dengan baik.

Tapi sejujurnya bagi mummy, perbandingan itu tidak adil. Sebab kita tak tahu apa sebenarnya yang berlaku. Bila Kak Lola cakap dia tak mampu, orang terus ambil tahu pasal gaji dia. Mungkin sebenarnya apa yang dia tak mampu adalah untuk menanggung tekanan perasaan, bukan tekanan kewangan. Tapi, ikut logik akal memang susah kita nak faham. Kalau dia dikatakan ada masalah mental pun nanti for sure masyarakat tak akan berhenti mencemuh dia.

Pelik kan, sebab anaknya yang seorang lagi nampak terjaga. Diri dia sendiri nampak terjaga. So people tend to judge, dan tak boleh nak faham. Tak boleh nak faham sebab Kak Lola tu seolah-olah hilang perikemanusiaan pada anak OKU dia. Kesian, kan?

Manusia ni sebenarnya hidup dengan banyak watak. Di rumah, perwatakan kita lain. Di depan anak, kita menjadi ibu. Di pejabat, kita berpewatakan sebagai pekerja. Dengan kawan-kawan, berbeza perwatakan kita. Boleh jadi lebih periang, boleh jadi lebih pendiam. Watak dalam blog, dalam FB, kadang-kadang tak seserupa perwatakan kita secara realitinya. Kalau boleh maintan satu watak untuk semua situasi, anda memang sejujur-jujur manusia. Tapi kita hidup dengan banyak watak ini adalah untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran.

Mummy tak mahu ulas panjang-panjang pasal Akak Lola. InsyaAllah kebenarannya akan teserlah. Apa yang penting adalah kebajikan anak-anak Kak Lola tu.

Mummy nak cerita sikit pasal tekanan mummy menguruskan Ahmad awal-awal dulu. Tipulah kalau kata takde tekanan. Tipu sangat kalau mummy happy-happy je. Memang happy depan keluarga, depan kawan-kawan. Tapi dalam bilik air, hari-hari nangis. Dalam bilik tidur, ada sikit tak kena je nangis.

Pam susu je nangis, lagi-lagi bila tengah pam susu and at the same time nak kena attend Ahmad. Rasa nak marah sebab perasaan masa tu adalah rasa semua orang tak memahami kita. Rasa nak marah sebab suami kerja jauh. Suami tak balik, kena uruskan anak sendirian. Sampai satu tahap, anak kecil yang tak tahu apa-apa tu dipukul dicubit, di luar kesedaran mummy. Bukan membuka pekung sendiri, tapi memang tertekan sangat-sangat rasanya masa tu.

Kadang-kadang pam susu sambil pangku Ahmad yang tengah menangis. Baby menangis bukan nak duk diam kan.. tangan kaki dia kemain lagi tendang sini sana. Pup!! tertendang susu dalam botol. Habis tumpah. Habis kena tilam. Sudah la nak kumpulkan 1oz tu punya la azab kan. Marah tak terkata. Pukul anak.

Tapi lepas tu mesti menyesal. Peluk cium dia, minta maaf.

Apabila kita marah, kita akan berada di luar kewarasan. Apabila kita di luar kewarasan, kadang-kadang kita buat sesuatu yang diluar jangkaan akal fikiran.  Sokongan suami dan keluarga sangat penting dalam hal ini. Tapi kalau suami, keluarga dan kawan-kawan pun jadi faktor yang menyumbang kepada tekanan? Macam mana?

Tak semua orang kuat iman. Kan?


Wednesday, 25 June 2014

Batuk Sebulan.. Warded Jua Akhirnya

Jumaat lepas 20/6 Ahmad ada appointment kat Klinik Kesihatan Jaya Gading. Biasa la.. checkup biasa budak-budak untuk umur dia 21 bulan. OMG da besar anak mummy!

So masa jumpa nurse tu mummy cakap la Ahmad dah sebulan batuk. Lepas dia kena bisul bulan lepas, dia berjangkit selsema batuk dari mummy. 24/5 Ahmad ada amik neb kat Klinik 1 Malaysia. Lepas tu batuk dia dah kurang dah.

Awal bulan Jun, Ahmad selsema batuk lagi.. masa ni kitorang just ke Klinik Hidayah kat perumahan ni. Kena neb lagi sekali. Then batuk berkurang.. Next weeknya tu, sepupu-sepupu dia datang pulak. Biasa la budak-budak berdemam, selsema. Then jangkit la kat Ahmad. Merasa la demam 3 hari. Mummy bawak ke Klinik Hidayah semula, amik ubat demam and antibiotik. Doktor tak bagi neb sebab dengar paru-paru dia ok. Kali ni demam Ahmad ada dua tiga kali muntah. Sebelum ni Ahmad memang jenis tak muntah. betul, seumur hidup dia tak pernah muntah. Ini la first time. Muntah sebab dia asyik batuk-batuk. Tapi lepas antibiotik habis, batuk-batuk makin teruk..

Mummy decide tunggu je sampai 20/6. Alang-alang ada checkup kat KK, kita mintak refer nak jumpa doktor terus. Nurse kata ok, gi jumpa doktor. Masa tunggu giliran tu, mummy dah nampak buku biru Ahmad dah dibawa masuk ke bilik doktor ibu dan anak. Ok takpe.. layan je Ahmad main keluar masuk klinik, berlari-lari, nampak dia aktif je macam biasa.

Eh tetiba nama Ahmad kena panggil, tapi bukan ke bilik doktor ibu dan anak tu. Ahmad terus gi jumpa doktor yang standby untuk emergency case. Doktor periksa Ahmad and tanya-tanya history dia. Paru-paru ada jangkitan, kata doktor. Then dia amik pulse oximeter, nak tengok bacaan oksigen Ahmad. Tak cantik.. 88 je. Bacaan cantik adalah 95 ke atas. Doktor cakap kalau bacaan ok, dia boleh bagi ubat je. Tapi memandangkan bacaan tak cantik, marilah kita warded.

Warded?

Seriously kitorang memang tak ready pun untuk warded (walaupun dalam hati mummy ada sikit syukur sebab yakin Ahmad akan dapat best treatment bila warded. huhu..). Memang dedi Ahmad ada sama hari tu, sebab kitorang plan nak balik Selayang malam tu. Opah n atuk Ahmad dah rindu sangat lama tak jumpa.. Maka, tak jadi la balik Selayang. Marilah kita enjoy penginapan 3 hari 2 malam di HTAA. *stress*

Mummy memang tak standby barang Ahmad. Susu pun tak bawa. Ambulans pulak ikut prosedur memang perlu terus ke hospital so takleh singgah mana-mana walaupun rumah bukan jauh pun. Ahmad kena naik ambulans sebab doktor terus suruh pasang tiub oksigen kat hidung dia. Mula-mula tu Ahmad nak nangis.. tapi mummy cakap, Ahmad kita dalam ambulans ni.. terus dia jadi seronok. Hahaha. Kelakar betul. Hidung kembang-kembang bangga sebab dapat naik ambulans. Tapi ambulans tak pasang siren sebab bukan emergency sangat kan. Kalau pasang siren mesti lagi excited budak tu. Ahmad ni memang obses dengan kenderaan. Ahahaha..

Sampai hospital terus ke emergency and then kena x-ray. Lepas tu tak tunggu lama pun, terus dapat masuk wad. Mula-mula Ahmad cranky jugak sebab dia ngantuk dan rimas kena ambil bacaan oksigen, suhu badan dan tekanan darah. Lepas-lepas tu dah okey.

Dekat wad Ahmad diberi nebulizer 4 jam sekali dan oral antibiotik 2 kali sehari. Tapi salur darah kat tangan tetap kena cucuk jarum, tapi tak guna pon.. haisshhh.. Tiub oksigen perlu sentiasa dipasang tapi Ahmad mengelat, sesekali ada peluang dia cabut sendiri dan ajak kitorang pergi berjalan kat koridor wad. Sabar je la.

So far so good. Kali ni amik neb pun tak nangis dah. Siap boleh senyum dan gelak-gelak. Hari ketiga dah boleh discharge dan cuma perlu continue antibiotik di rumah je. Sebelum balik, boleh Ahmad teringin nak neb lagi sebab dia tengok budak seberang katil tengah amik neb. Ko dah ketagih neb ke hape ni nak oii..

Alhamdulillah. Everything went well. Doakan Ahmad pulih sepenuhnya dan dapat proceed dengan operation dia 7/7 ni. Kalau tak sihat jugak kena postpone. Huhu.. Harap dipermudahkanNya. Amin~

time ni kat emergency. *muka stress*

naik wad, dapat neb terus senyum2

main cak-cak. layankan je la..

2nd day.. menghabiskan masa kat wad dgn membaca. kau mampoo??

perangai dia sekarang sejak mummy peknen, nak tido atas perut jerrr..

Thursday, 5 June 2014

Artikel: Adakah Pembedahan Untuk Anak Saya Berisiko?

Q: Salam doktor…anak lelaki saya disahkan menghidapi inguinal hernia pada right groin ketika berumur 30hari. Doktor telah menasihati agar anak lelaki kami menjalani pembedahan secepat yang mungkin. Saya ingin mengetahui apakah risiko yg mungkin dihadapi sekiranya pembedahan ini dijalankan? (Iby)

Anak saya ada masalah jantung dan perlu menjalankan pembedahan sekali lagi. Adakah pembedahan bagi penyakit seperti itu mempunyai risiko? (Kathleen)


A:  Puan Kathleen dan Puan Iby, apabila seseorang akan menjalani pembedahan, kita tentu akan rasa khuatir dan takut. Sekiranya, ia melibatkan anak sendiri, maka kerisauan itu memanglah akan berlipat ganda.

Persoalan akan timbul tentang sama ada pembedahan itu selamat atau berisiko tinggi dan sama ada cara lain untuk merawatnya.

Keputusan untuk menjalankan pembedahan tidak dibuat dengan sewenang-wenangnya tetapi adalah berdasarkan pertimbangan yang berhati-hati antara risiko pembedahan dan kesan-kesan buruk akibat masalah itu sekiranya tidak dirawat. Jika seseorang pesakit itu akan berkemungkinan besar berada dalam keadaan yang kritikal dan bahaya, maka sangat wajar untuk menjalankan pembedahan.

Untuk artikel ini, saya berharap dapat berkongsi maklumat mengenai risiko pembedahan supaya puan-puan boleh lebih faham dan bersedia menghadapi pembedahan untuk anak anda.

Semua pembedahan mempunyai risiko. Adalah tidak benar jika saya kata ada jenis pembedahan yang ‘guarantee’ selamat. Namun harus diingat rawatan dengan ubat juga ada risikonya. Banyak perkara yang kami lakukan pun ada risiko, seperti melintas jalan raya, naik kapal terbang, naik bus di lebuhraya dan sebagainya. Yang penting ialah doktor sedar tentang risikonya dan telah terlatih, berpengetahuan dan berpengalaman untuk menghadapinya supaya pembedahan yang dijalankan adalah berjaya dan selamat.

Staf hospital yang terlibat seperti pakar bedah, pakar bius dan jururawat yang terlibat dalam proses ini adalah terlatih dan mengamalkan prosedur yang rapi dan mementingkan keselamatan.


Apakah risiko yang dihadapi ?

1) Risiko dalam perubatan bius (anaesthesia). Kanak-kanak perlu diberi ubat bius supaya tidur dan tidak bergerak untuk pembedahan dijalankan dengan selamat dan berjaya. Ubat bius juga mengelakkan pesakit daripada rasa kesakitan.

Dalam perubatan moden, ubat bius adalah jauh lebih selamat daripada zaman dahulu. Risiko komplikasi yang serius seperti alahan teruk kepada ubat bius, kecederaan pada saluran pernafasan dan paru-paru sangat jarang berlaku. Pakar bius adalah terlatih untuk menghadapi kemungkinan ini.

Statistik ada menunjukkan bahawa kebarangkalian berlaku komplikasi yang serius adalah kurang daripada 1 dalam 20 000 kes. Di Amerika Syarikat, risiko seseorang meninggal akibat daripda komplikasi perawatan bius adalah lebih kecil daripada risiko meninggal akibat kemalangan jalan raya. Kanak-kanak yang mempunyai masalah kesihatan seperti masalah jantung, paru-paru dan penyakit kronik akan mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Biasanya, pesakit mungkin dapat rasa kesan sampingan daripada bius yang singkat dan tidak bahaya seperti rasa loya, muntah, sakit kepala dan sakit tekak.

Untuk mengurangkan risiko perubatan bius, harus berkomunikasi dengan pakar bius dengan baik supaya sejarah perubatan pesakit diketahui dengan tepat, dan arahan seperti puasa sebelum pembedahan sangat penting untuk diikuti.
 
2.  Risiko pendarahan. Semua pembedahan melibatkan pendarahan kerana tisu badan terpaksa dicederakan. Tahap risiko pendarahan yang dihadapi bergantung kepada kawasan yang perlu dibedah.

Pembedahan yang melibatkan salur darah utama yang besar akan membawa risiko yang lebih tinggi berbanding dengan pembedahan pada kulit sahaja. Untuk kebanyakan pembedahan yang terancang, risiko pendarahan yang berlebihan adalah kurang daripada 1%. Pendarahan kecil selepas pembedahan adalah biasa, ini termasuklah procedure seperti sunat.

Walau bagaimanapun, pakar bedah dan pakar bius adalah terlatih untuk menghadapi situasi pendarahan yang berlebihan.

3. Risiko kecederaan organ/tisu yang berdekatan kawasan pembedahan. Ini bergantung kepada jenis pembedahan yang dilakukan. Pakar bedah melakukan pembedahan dengan berhati-hati untuk mengurangkan risiko ini, dan mereka terlatih dan berpengalaman untuk menghadapi situasi sebegini.

4. Risiko parut. Kanak-kanak secara umumnya akan sembuh baik daripada luka pembedahan dan mendapat parut yang normal. Terdapat segelintir kecil pesakit yang akan mendapat parut yang abnormal iaitu terlalu tebal (hypertrophic scar/keloid). Ini adalah ciri badan pesakit yang mempunyai tindakbalas sembuh daripada luka yang keterlaluan. Terdapat rawatan untuk masalah ini.

5. Risiko jangkitan kuman. Selepas pembedahan telah selesai dilakukan dengan selamat dan jayanya, luka pembedahan boleh dijangkiti kuman. Penjagaan kebersihan luka adalah sangat penting dan ini melibatkan bukan sahaja doktor dan jururawat tetapi juga kerjasama daripada ibubapa.

6. Risiko usus kecil tersumbat. Ini adalah akibat daripada parut dan lekatan tisu pada usus kecil yang menyebabkan usus terbelit dan jadi tersumbat. Ini mungkin akan berlaku pada masa hadapan selepas pembedahan yang melibatkan abdomen seperti pembedahan membuang apendiks.

7. Risiko masalah berulang. Masalah seperti undescended testis( telur testis belum turun), inguinal hernia( angin pasang ) mempunyai kebarangkalian kecil yang ia akan jadi semula. Sangat kecil tetapi bukan sifar. Kebarangkalian lebih kurang 0.5 – 0.8% peratus hernia(angin pasang) boleh jadi kembali.


Apa perlu saya buat ?

Sebagai ibubapa kepada kanak-kanak yang akan menghadapi pembedahan, anda dinasihatkan untuk berkomunikasi dengan anak anda tentang pembedahan ini. Dengan perlahan dan bahasa yang biasa difahami oleh anak, terangkan kepada dia tentang apa yang akan berlaku dan sebabnya. Tidak baik untuk sembunyikan daripada pengetahuannya sampai saat-saat terakhir. Ini akan mengurangkan rasa ketakutan dan trauma kepadanya.

Setiap pembedahan adalah unik kerana melibatkan individu yang berlainan. Apa yang dibincangkan di artikel ini adalah secara umum sahaja. Ibu-bapa digalakkan untuk berterus-terang dengan doktor yang merawatnya ( pakar bedah, pakar bius dan pakar kanak-kanak, pakar jantung, pakar usus dan sebagainya) tentang segala perkara-perkara yang menimbulkan rasa khuatir dan kurang pasti.

Jika masih rasa sangsi, ibubapa digalakkan minta jumpa doktor lagi untuk sesi perbincangan sekali lagi. Hanya melalui komunikasi yang baik, kita boleh memahami keadaan dengan mendalam supaya boleh mengikis kerisauan yang berlebihan, memberikan keyakinan kepada anda untuk menghadapi pembedahan ini.

Matlamat ibubapa dan doktor anda adalah sama iaitu kesihatan dan keselamatan anak anda. 


( answered by Dr Foo Chee Hoe )

Disclaimer: This article is meant for general education and explanation in very general terms. We do not claim to speak for surgeons and anaesthetists. They are the best source for information regarding risks of surgery and anaesthesia. We advise you to consult them if you have any doubts.

 http://doktorbudak.com

Sunday, 1 June 2014

Artikel : Bahaya Mengurut Hernia


HERNIA merupakan gangguan kesihatan yang umumnya dideritai oleh kaum Adam. Sekalipun insidennya lebih banyak menyerang orang dewasa, ia juga kerap terjadi di kalangan kanak-kanak.

Walaupun hernia tiada kaitan dengan masalah angin, tetapi ia turut mendapat jolokan di kalangan masyarakat kita sebagai penyakit angin pasang.

Hernia diambil daripada perkataan Latin, herniae yang membawa maksud penonjolan keluar organ atau tisu yang lembut melalui bukaan otot yang lemah pada bahagian abdomen. Ia kelihatan seperti bonjolan kecil pada kulit dan akan jelas kelihatan semasa anak batuk atau menggeliat.

Punca

Pada bayi dan anak-anak, hernia merupakan keadaan bawaan sejak lahir (kongenital). Bonjolan hernia biasanya berisi cairan dan tidak semestinya hernia inguinal yang berisi bahagian usus.

Pakar bedah kanak-kanak di Pusat Rawatan Islam (Pusrawi), Kuala Lumpur, Dr. Ahmad Zulkiflee Laidin berkata, sesetengah bayi memang dilahirkan dengan beberapa bukaan kecil pada tubuh yang sepatutnya tertutup sebelum kelahirannya.

Tetapi pada sesetengah kes, keadaan tersebut tidak berlaku sedemikian, menyebabkan tisu-tisu berhampiran menembusi bukaan tersebut dan menjadi hernia.

Kata beliau, hernia kanak-kanak lazimnya berlaku semasa terjadinya tekanan fizikal seperti menangis, menjerit, berlari atau batuk dan ia akan kembali mengecut kemudiannya.

“Hernia jenis ini boleh ditutup dan selalunya tidak mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak. Cuma kadangkala, tisu-tisu boleh terjerut di dalam bukaan dan tidak boleh ditarik semula kepada kedudukannya yang asal.

“Ia terjadi apabila sebahagian daripada organ badan tertentu seperti gelungan usus menonjol keluar dari dinding otot yang lemah atau terbuka.

“Ia juga boleh jadi membran abdomen atau lain-lain tisu yang menolak dinding otot sehingga menyebabkannya menjulur ke dalam ruang yang tidak sepatutnya. Penonjolan inilah yang dipanggil sebagai hernia, yang kelihatan seperti bengkak atau bonjolan yang keluar dari kaviti tubuh,’’ kata Dr. Ahmad Zuilkiflee.

Terdapat dua jenis hernia yang biasa terjadi pada kanak-kanak, iaitu hernia umbilikal pada bahagian pusat dan hernia inguinal yang terjadi di sekitar pangkal paha di mana abdomen bertemu bahagian atas paha.

Hernia pusat berlaku pada sesetengah bayi yang memang dilahirkan dengan kelemahan atau bukaan pada bahagian otot-otot abdomen di sekitar pusat di bawah kulit, yang mana sesetengah membran abdomen atau usus kecil menjulur keluar melaluinya.

Bengkakan lembut yang terjadi ini boleh dilihat dengan jelas apabila bayi menangis, meneran, batuk atau menggeliat.

Hernia inguinal pula, selalunya disebabkan oleh penonjolan gelungan usus atau lipatan membran daripada abdomen atau ovari atau salur falopian bagi kanak-kanak perempuan, melalui pembukaan masuk ke bahagian groin.

Bengkak dalam bahagian groin timbul terutamanya apabila kanak-kanak menangis, batuk atau berdiri.

“Bagi kanak-kanak lelaki dianggarkan seorang bayi daripada 40 kelahiran mengalami hernia jenis ini,’’ ujarnya.

Tambahnya, terdapat pelbagai komplikasi hernia antaranya Irreducible Hernia, di mana hernia tidak dapat dikembalikan ke tapak normal.

Hernia inkarserat (Obstructed Hernia) pula berkemungkinan boleh menyebabkan berlakunya penyumbatan. Contohnya, gelungan usus yang terperangkap dan menekan masuk pembukaan berupa kantung di dalam kawasan groin akan menyekat makanan daripada memasuki sistem pencernaan.

“Jika tisu-tisu yang terperangkap itu tidak dapat dikeluarkan, hernia tidak boleh dikurangkan dan memerlukan pembedahan segera,’’ kata Dr. Ahmad Zulkiflee.

Komplikasi hernia yang paling bahaya terhadap kanak-kanak adalah hernia tercekik atau terjerut (Strangulated Hernia) di mana ia boleh menyebabkan kematian.

Sementara itu, hernia diaphragma iaitu satu bukaan kecil pada diafragma (otot nipis bermembran berbentuk kubah yang memisahkan ruang-ruang torasik dan abdomen yang memainkan peranan penting dalam pernafasan), menyebabkan bahagian atas perut naik ke atas ke bahagian dada.

Menurut Dr. Ahmad Zulkiflee, dianggarkan seorang daripada 5,000 kelahiran mengalami hernia jenis ini.

Pembedahan

Rawatan moden satu-satunya kaedah yang dapat menyelesaikan masalah bayi yang mengalami hernia. Jika ibu bapa takut dan tidak mahu mengambil apa-apa tindakan atau hanya mencuba kaedah mengurut, besar kemungkinan hernia itu lebih parah.

Bayi tersebut mungkin perlu dibawa ke hospital dan menjalani pembedahan kecemasan.

“Pembedahan untuk pemulihan, bukannya kemudaratan. Bayangkan jika hernia itu dibiarkan. Ia akan membesar dan menolak buah zakar dan zakar ke belakang. Lama-kelamaan ia akan merosakkan alat kelamin bayi. Jadi, pembedahan adalah lebih baik,” katanya.

Hernia pusat yang terjadi kepada bayi jarang menyekat atau menjerut, tidak seperti orang dewasa.

Kebanyakan hernia pusat, sekalipun yang besar akan tertutup sendiri apabila usia kanak-kanak mencecah dua tahun. Doktor biasanya akan menasihatkan ibu bapa supaya tunggu dan lihat sahaja dulu, daripada terus membedahnya.

“Pembedahan hanya akan di jalankan jika saiz hernia mencecah dua sentimeter,” ujarnya.

Pada anak-anak, doktor akan melakukan palpasi dengan cara meraba isi hernia tersebut dengan hujung jari, bagi memastikan sama ada ia boleh dimasukkan semula ke dalam perut atau sebaliknya.

Rawatan yang akan dilakukan bergantung kepada pemeriksaan tersebut. Kebiasaannya doktor akan mengambil masa sejam bagi mengesan penyakit tersebut dan pembedahan kecemasan akan dijalankan jika perlu.

Pembedahan juga tidak mengambil masa lama iaitu kira-kira 15 minit sekiranya hernia tersebut tidak berada di tahap risiko yang tinggi.

“Pembedahan segera perlu dilakukan jika ia hernia inkarserat dan terjerut kerana bahagian tersebut membusuk dan menjadi sumber infeksi ke seluruh dinding usus (peritonitis). Akibat yang lebih buruk adalah kematian.

“Dalam pembedahan tersebut, usus yang termasuk ke kerandut akan diletakkan kembali ke dalam perut dan ruang di antara perut dan kerandut akan diperkukuhkan,’’ jelas Dr. Ahmad Zulkiflee lagi.

Kesimpulannya kata beliau, kanak-kanak perlu mendapatkan rawatan segera untuk mengelakkan komplikasi dan jangan mengurut hernia kerana ia adalah sangat berbahaya.

“Tekanan ke atas hernia boleh menyebabkan organ-organ berkenaan pecah dan boleh menyebabkan jangkitan kuman dan membawa maut,’’ tegasnya.

Saturday, 31 May 2014

Artikel : Otot Lemah Punca Hernia

Oleh NORAINON OTHMAN
HERNIA atau angin pasang sering dikaitkan sebagai penyakit lelaki walaupun perempuan turut mengalaminya. Penyakit itu berlaku pada individu di semua peringkat umur akibat kelemahan otot tubuh yang menyebabkan kandungan dalam badan membonjol keluar.
Kandungan itu biasanya ialah usus atau tisu lemak abdomen yang menembusi dinding abdomen yang kurang tebal membentuk kantung.

Hernia berlaku akibat kecacatan otot di badan sejak lahir yang dikenali sebagai kongenital, manakala jenis lain berpunca daripada kerosakan otot badan disebabkan kecederaan, pembedahan atau tekanan dalam badan meningkat akibat batuk berulang kali, mengangkat objek berat, meneran, sembelit yang teruk dan sukar kencing.
Jenis hernia yang biasa ialah epigastric, umbilical, inguinal dan femoral.

Ramai lelaki mengalami hernia inguinal disebabkan proses perkembangan alat reproduksi mereka yang berbeza daripada wanita.

Pada janin lelaki, testis (buah zakar) turun dari rongga perut menuju skrotum (kantung kemaluan) pada bulan ketujuh hingga kelapan usia kehamilan.
Lubang berupa saluran itu akan tertutup menjelang kelahiran atau sebelum anak mencapai usia setahun. Ketika dewasa, kawasan itu boleh menjadi titik lemah yang berpotensi mengalami hernia.

Ada hernia yang pasang surut, tidak surut dan hernia jerutan. Hernia pasang surut boleh muncul sebagai bonjolan baru di bahagian kelangkang atau kawasan abdomen lain.
Pesakit merasa sedikit senak, tetapi lazimnya sentuhan pada bonjolan tidak menyebabkan rasa sakit.

Bonjolan akan timbul atau saiznya bertambah apabila pesakit berdiri atau berlaku peningkatan tekanan dalam abdomen, misalnya disebabkan batuk.

Hernia tidak surut ialah bonjolan besar yang mungkin sakit yang sebelum ini ada pasang surut, tetapi kemudian tidak boleh masuk semula ke dalam abdomen dengan sendiri atau bila ditolak masuk dengan tangan.

Sebahagiannya mungkin kronik iaitu dialami dalam jangka waktu lama tetapi disebabkan tidak sakit, pesakit tidak mendapatkan rawatan.

Hernia jerutan bermula sebagai hernia tidak surut yang kemudian mengalami jerutan pada bukaan hernia, menyebabkan himpitan pada salur darah seterusnya mengakibatkan usus yang terperangkap dalam bonjolan tidak mendapat bekalan darah.

Pesakit merasa sakit jika bonjolan ditekan. Antara tanda usus tersumbat ialah loya, muntah dan perut kembung, malah pesakit boleh demam dan kelihatan tenat.

Rawatan kecemasan dan pembedahan segera perlu dilakukan.

Untuk mendiagnosis hernia, doktor akan meminta pesakit batuk, mengemut atau berdiri untuk pemeriksaan badan. Bahagian terbonjol boleh ditekan masuk dengan tangan.

Semua jenis hernia patut dibedah. Ini kerana usus yang tertonjol keluar menerusi lubang hernia menyebabkannya tersumbat, seterusnya mengakibatkan pengaliran darah ke bahagian itu terganggu dan akhirnya bocor.

Pakar Pembedahan dan Endolaparoskopi Pusat Perubatan Taman Desa, Dr Chan Kin Yoong berkata, rawatan setiap hernia adalah berbeza dan doktor akan berbincang dengan pesakit kaedah rawatan, termasuk risiko dan faedah jika dibedah atau tidak.

Menurutnya, jenis pembedahan yang biasa dilakukan ialah menggunakan jaring untuk menampal lubang hernia.

Pembedahan terbuka atau tebukan laparoskopi dilakukan iaitu dengan penggunaan kamera dan peralatan bagi menebuk bahagian tubuh yang mengalami hernia.

Tampalan jaring di bahagian berlubang boleh mengelak hernia berulang. Jaring untuk menampal bahagian berlubang diperbuat daripada sejenis plastik dan ia tidak mengandungi protein yang boleh mengakibatkan alahan atau penolakan pada tolakan.

Jangkitan kuman jarang berlaku pada jaring tampalan. Bagaimanapun, jika terjadi, komplikasi boleh dirawat dengan antibiotik tanpa pembedahan kedua.

“Hernia seperti inguinal, umbilical, femoral, incisional atau epigastric hernia boleh dibedah secara harian iaitu pesakit datang ke hospital untuk membuat pembedahan dan pulang ke rumah pada hari sama.

“Bagaimanapun, hernia besar atau ada komplikasi perlu menjalani prosedur lebih rumit, menyebabkan tidak boleh dibedah secara harian. Hernia kecil boleh dibedah dengan bius setempat,” katanya.

Menurutnya, pesakit hernia yang mempunyai penyakit lain seperti lemah jantung, diabetes atau tekanan darah tinggi yang terkawal masih boleh menjalani pembedahan dengan selamat.

Ada sebahagian pesakit perlu diperiksa oleh pakar perubatan dan pakar bius sebelum pembedahan dibenarkan.

“Selepas menjalani pembedahan, pesakit sembuh dengan cepat dan boleh melakukan tugasnya tanpa gangguan dan selamat. Kerja di pejabat boleh diteruskan seperti biasa dua atau tiga hari selepas pembedahan.

“Pesakit boleh memandu sendiri kereta ke pejabat manakala kerja ringan boleh dilakukan selepas 10 hingga 14 hari berikutnya. Kerja berat pula boleh dilakukan selepas tiga hingga empat minggu pesakit berehat,” katanya.

Dr Chan berkata, pesakit yang menjalani pembedahan juga tiada halangan untuk kembali aktif bersukan. Selepas tiga atau empat hari, pesakit boleh berjalan kaki, berenang atau joging, antara lima hingga tujuh hari boleh bermain golf, bowling, bermain ski, papan luncur atau mendaki gunung.

Selepas 10 hingga 12 hari menjalani pembedahan, pesakit boleh bermain tenis atau berbasikal manakala dua minggu selepas itu, tiada sekatan untuk mereka membabitkan diri dengan sukan lebih lasak seperti bola lisut, bola sepak atau hoki.