Friday, 22 August 2014

Asthma Kah?

Dalam hati mummy memang cuba menidakkan. Tapi separuh dari akal fikiran tu ada juga tertanya-tanya apakah Ahmad ada asthma. Bila Dr. Tham kat KPJ Puteri JB tengok haritu, dia cuma suspect Ahmad mungkin ada masalah antibodi dan suggest kami buat immunoglobulin assay untuk confirmkan tahap antibodi dia. Tapi mummy tak rasa Ahmad ada masalah antibodi tu. Tapi kalau ada memang Ahmad akan bergantung dengan ubat sepanjang hidup dia. Dr. Tham tak rasa Ahmad ada asthma sebab dalam family kitorang memang tak ada sejarah asthma, baik family mummy or family dedi.

20/8 baru-baru ni Ahmad ada check up di klinik perdiatrik HTAA, jumpa Dr. Fadzil macam biasa. Mummy berikan surat daripada Dr. Tham dan mintak second opinion daripada Dr. Fadzil pulak. Daripada history Ahmad yang kerap warded atas masalah bronchopneumonia tu, doktor suggest Ahmad untuk on medication selama dua bulan, buat monitoring dulu.

Doktor sendiri tak boleh nak confirm sama ada Ahmad ada asthma atau tak, oleh itu monitoring tu penting untuk diorang kaji pattern keadaan Ahmad. Dari situ baru diorang boleh buat conclusion sama ada Ahmad ada asthma atau tak ada. Ahmad perlu start ventolin dan gunakan aerochamber selama dua bulan. Dalam tempoh itu mummy perlu lengkapkan asthma chart yang doktor dah beri. Tapi masa jumpa doktor tu mummy tak bawak cash, so tangguh dulu beli aerochamber dan ubat. Next week 27/8 akan jumpa semula doktor untuk diajar cara guna benda-benda tu.

Apa yang mummy perasan, Ahmad ni mudah berjangkit kalau ada budak-budak atau orang lain yang tengah demam, batuk dan selsema. Selalunya, bila dia dah start selsema, akan melarat jadi batuk dan demam dan akhirnya warded. Huhu.. Mummy perasan Ahmad tak boleh tolerate sangat dengan benda-benda sejuk macam udara malam, air sejuk dan aiskrim. Ada beberapa kali jugak terjadi mummy bawak Ahmad keluar malam, atau pagi yang sejuk, dan lepas tu Ahmad selsema. Ada sekali tu bawak pegi pantai waktu petang, malamnya dia nafas laju dan esoknya terus warded.

Last time before admit kat HSA pun, mummy bagi dia makan aiskrim. Masa tu Ahmad tengah selsema. Bagi makan aiskrim masa tu pun yang dah dicairkan, sebab nak sejukkan palate dia yang baru repair tu kan. Tapi lain pulak jadinya. Dia batuk-batuk lepas makan aiskrim, dan malamnya terus demam.

So buat masa sekarang mummy akan pantau Ahmad dulu. Harap-harap bukan masalah asthma la. Entahlah. Separuh fikiran mummy sebenarnya dah mula risau dah :(

Ya Allah Kau peliharalah kesihatan anakku Ya Allah..

Thursday, 21 August 2014

Cerita Syawal Ahmad

Dah nak penghujung syawal baru nak cerita pasal raya. Haha.. Hari raya tahun ni mummy berendam air mata. Bukan sebab menginsafi diri wahahaha tapi sebab sedih anak tak sihat. Lebih kurang 2 minggu selepas palate repair, iaitu kira-kira seminggu sebelum raya, Ahmad kena selsema, jangkit dengan cousins dia. Ahmad berpantang di Selayang. Lepastu sambung berpantang kat rumah dedi dia pulak kat Skudai.

Elok dua tiga hari kat Skudai, Ahmad start demam dan batuk. Dia ni bila batuk mulalah.. nafas laju. Tengok macam tak best je, pukul 4 pagi tu kami rush ke Hospital Sultanah Aminah. Ingatkan nak amik nebulizer je, tapi kena warded la pulakkk. Aduhhh.. lagi berapa hari je nak raya. Masa warded tu hari rabu pagi.

Warded satu malam je. Khamis tengah hari kami dah dibenarkan discharge. Ahmad memang nampak sihat, aktif tapi dia masih batuk-batuk. Masa tu dos salbutamol adalah 4 jam sekali. Macam tak logik je boleh discharge. Doktor just bagi ubat demam dan antibiotik. Sebelum-sebelum ni kalau warded tu mesti sebab pneumonia. Tapi kali ni penyebabnya adalah bronchiolitis.

Lepas discharge, petang tu Ahmad demam semula. Kemudian malamnya dia batuk-batuk dan nafas laju. Kitorang dah buntu nak pegi hospital balik ke? Kami decide untuk observe je dulu dan bawa Ahmad ke klinik biasa untuk ambil neb. Malam tu lepas neb nampak dia lega la sikit.

Pagi jumaat, demam Ahmad masih belum kebah. Suhu tinggi. Langsung dia tak aktif, asyik tidur je. Oleh kerana Ahmad masih berpantang, dia pun tak berapa lalu nak makan dan minum. Kami dah berkira-kira nak bawak semula ke hospital tapi keliru nak kembali ke HSA atau pergi ke specialist.

Akhirnya kami ke KPJ Puteri Specialist. Jumpa Doktor Tham. Doktor treat as bronchiolitis with secondary pneumonia. Dapat bermacam-macam ubat.. dua jenis antibiotik dan Singulair untuk kuatkan paru-paru dia. Hari sabtu kami balik ke Selayang sebab hari isnin dah nak raya. Masa tu serius rasa tak mahu balik raya. Ahmad masih tak sihat, tak aktif langsung.

Ahad malam, dari Selayang kami bertolak ke Seri Iskandar, Perak. Perjalanan masa tu dah 1 pagi. Sampai Seri Iskandar pun dah hampir pukul 5 pagi. Pukul 4 pagi mummy perasan Ahmad dah batuk-batuk makin kerap. Tak lena tidur.

Pagi raya tu, lepas je solat raya, kami decide untuk cari klinik sebab Ahmad nafas masih laju. Kat Seri Iskandar semua klinik tutup. Yelah, raya kannn.. Ahmad baring je.. lemah je.. Kencing pun berpasir sebab kurang minum air. Masa tu patutnya dia belum habis pantang. Tapi mummy terpaksa juga bagi dia minum botol berputing, nak galakkan dia minum susu. Sejak berpantang dia tak mahu minum susu dalam cawan. Dia suka milo je. Kalau nak bagi susu or air masak, kami bagi ikut syringe. Tapi ye la, budak dah besar.. mencabar jugak nak bagi minum guna syringe tu, takut dia tersedak. Sampai satu masa tu mummy paksa dia minum.. dia minum sambil menangis, dengan mummy sekali menangis.. haishhh haru betul...

Dari Seri Iskandar kami ke Batu Gajah, masih lagi mencari klinik. Alhamdulillah ada jumpa dua buah klinik yang bukak. Jumpa doktor dan doktor bagi neb. Doktor bagi pilihan sama ada nak warded atau cuba ubat klinik dia dulu. Oleh sebab kami kat Perak tu, berat hati pulak rasanya nak warded. Kalau tengok keadaan Ahmad pun, memang elok warded dan kena drip sebab dia dah tak mahu makan minum. Tapi kami paksakan jugak.

Kami pilih untuk bertahan. Ahmad rehat je, kami tak pergi beraya pun. Selama empat hari dari hari isnin hingga khamis kami di Perak tu, hari Rabu tu barulah nampak perubahan. Walaupun Ahmad masih tak aktif, tapi akhirnya dia senyum pada mummy. Bayangkan selama dia sakit tu dia memang dah tak senyum langsung. Sedih betul hati mummy. Alhamdulillah hari khamis tu Ahmad dah mahu berjalan sendiri dan bermain walaupun dia masih lemah.

Itu je la cerita raya Ahmad. Tak enjoy pun hahaha tapi tetap membawa kenangan yang tersendiri pada kami. Doakan Ahmad terus sihat, insyaAllah :)

hari rabu 23/7 warded di HSA

amik neb

aktiviti di wad. buhsannyaa... tengah hari tu dah boleh discharge. dia pun nampak aktif je

balik rumah demam semula.. haishhh

sesekali dia nak juga bangun, tapi kebanyakan masa dia cuma tidur je..

hari raya pertama, orang lain makan kuih raya, Ahmad sibuk amik neb kat klinik

sempat raya satu rumah lepas balik klinik, itupun dia sangat lemah

tidur jelah kerjanya.. tidur pun nak atas mummy or dedi je

hari ketiga nampak dah mula pulih. bawak dia pegi tesco untuk bagi dia terangsang supaya dia aktif balik. alhamdulillah dia dah mula nak bermain. apa-apa pun tetap kena berpantang ais dan benda-benda sejuk..

Tuesday, 12 August 2014

Gambar-gambar Ahmad Kat HKL

Baru nak letak gambar. Tapi sebenarnya tak banyak amik gambar pun. Lagi-lagi lepas operation tu.. Mula-mula ada la dedi Ahmad snap gambar dia yang masa tengah menderita darah-darah tu. Tapi lepas tu dia padam. Tak simpan pun. Mummy lagi la takde amik gambar time darah-darah tu. Entahlah. Rasanya biarlah takde dalam simpanan gambar yang macam tu. Cukuplah dalam ingatan je. Hihi.. Ngade sangat kan?

Oklah.. jom layan je gambar mana yang ada ok.

baru admit wad.. boleh makan macam biasa. masa ni rasa nak nangis sebab Ahmad lapar tapi diorang tak provide lunch dah. nak keluar gi beli makanan jauh la pulak. dedinya balik rumah terus masa tu. nasib baik ada nurse baik hati bagi roti..

selfie ibu dan anak. hee..

tak tau sape yang sakit ni. tu anaknya nampak kaki je pakai seluar merah. haha

kat wad Ahmad main dengan kakak. ni time before operation memang riuh la wad dengan suara budak-budak ni. lepas operate masing-masing terlantar. hahaha. kakak tu operate lutut..

tengok dia gosok gigi before tido malam. style nak orang kaya je.. hehe.. ini malam yang dia kena puasa tu.. esok nak operate

menunggu masa nak masuk bilik bedah. dia dah lembik tak boleh makan dan minum. tido je la baru dia diam..

on the way ke bilik bedah. mummy dah sebak-sebak time ni. lepas tu dah takde mood nak amik gambar..


pic dari henpon dedi. Alhamdulillah.. dah habis operation. masa ni kat recovery bay. Ahmad asyik mengerang je la.. sedar dari kesan bius terus sebut nama mummy. so mummy masuk temankan dia, ganti dedi yang dah kesejukan..


lepas operate dan dah tanggal benang kat lidah. masa ni dia demam sikit. apa-apa pun alhamdulillah semuanya dah berakhir :)


Thursday, 7 August 2014

Cerita Operation Cleft Palate Ahmad

Assalamualaikum semua. Rasanya belum terlewat lagi nak ucapkan selamat hari raya. Selama sebulan lebih tak update blog ni memang macam-macam cerita yang jadi pada Ahmad. Sebenarnya mummy teringin sangat nak update tapi selain masa tak mengizinkan, internet takde pulak. Nak update via phone tak syiok ah kan.. hehe..

Straight to the story, alhamdulillah pada 9hb Julai yang lalu Ahmad telah selamat menjalani pembedahan pembetulan sumbing pada lelangitnya. How the doctors did that, I don't know hahaha yang penting anak mummy sihat dan selamat. Oklah mummy cerita dari awal masuk hospital lah ye..

Kalau ada yang memang mengikuti blog ni dari awal, mungkin tahu selama ni Ahmad follow up untuk masalah cleft dia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) iaitu di bawah seliaan Jabatan Pembedahan Plastik dan Rekonstruktif. Setelah ding dong ding dong selama setahun sepuluh bulan, akhirnya doktor berpuas hati dengan keadaan Ahmad dan mengaturkan tarikh pembedahan pada 9 Julai 2014.

Untuk masalah cleft palate, selalunya baby boleh operate seawal 9 bulan. Tetapi oleh kerana Ahmad ni ada pakej Pierre Robin Syndrome, doktor mintak tunggu lagi sehingga mereka betul-betul puas hati dengan perkembangan rahang bawah Ahmad yang boleh memberi kesan kepada laluan pernafasan semasa operation nanti.

Kami admit pada 7 Julai untuk pemeriksaan awal sebelum dibedah. Itupun doktor tak memberi harapan sebab untuk kes Ahmad, mereka perlu sediakan katil di wad PICU untuk sebarang kemungkinan semasa atau selepas pembedahan. Risiko paling besar bagi kes Ahmad adalah masalah dengan ubat bius dan pernafasannya ketika pembedahan. Oleh itu kalau takde katil kat PICU, memang mereka tak akan teruskan pembedahan. Kadang-kadang kita tak boleh jangka, sebab walaupun pihak hospital dah booked awal-awal katil di PICU, tapi kalau ada kecemasan yang lebih memerlukan maka mereka akan mendahului kes kecemasan tersebut.

Mummy ingin mengingatkan parents semua supaya bersabarlah menghadapi kerenah pihak hospital. Yakin dan percaya bahawa mereka juga ingin melakukan yang terbaik untuk semua pesakit. Kita cubalah memahami situasi dan keadaan mereka. Rasanya bersikap tenang lebih membantu daripada menjadi ibu bapa yang fussy dan kuat merungut, kan?

Mummy bersyukur sebab Allah permudahkan semuanya. Ahmad walaupun dua minggu sebelum tu terlantar di wad pediatrik HTAA sebab jangkitan paru-paru, tapi Allah takdirkan dia sihat sepenuhnya dan boleh dibedah. Mummy bersyukur juga sebab kami tak perlu menunda hari pembedahan sebab katil PICU takde. Semuanya dipermudahkan..

Sebelum masuk wad pada 7 Julai, kami ke Klinik Plastik dulu untuk pemeriksaan doktor. Kemudian, baru kami dibenarkan daftar masuk ke wad. Bangunan Klinik Plastik dan wad terletak di bangunan yang berbeza. Wad untuk pesakit-pesakit di bawah seliaan Klinik Plastik terletak di Bangunan Kaji Saraf, HKL. Selepas daftar masuk (daftar masuk wad kat bangunan lain ye.. kat area kecemasan tu), barulah kami pergi ke wad.

Wad Plastik ni menempatkan pesakit secara bercampur iaitu kanak-kanak dan dewasa lelaki dan perempuan. Pesakit-pesakit ini dipisahkan oleh bay. Bay di hadapan sekali menempatkan pesakit kanak-kanak. Kat wad ni cuma ada dua bilik first class. Walaupun Ahmad layak dapat first class tapi bilik penuh so kami stay kat wad 3rd class je la.

Kat wad ni, Ahmad dapat katil babycot. Parents yang menunggu anak memang takde pilihan, kena tidur kat kerusi je. Hehehh.. Perit ok sebab mummy tengah pregnant ni. Tapi pihak hospital ada sediakan kerusi malas. Selalunya malam before nak tidur kita rebut-rebut amik kerusi malas tu. Siapa cepat dia dapatlah. Hee.. Siang hari kerusi malas tu kena simpan baliklah. Kalau nak baring-baring sila baring dengan anak dalam babycot. Hee.. Untuk makluman, hanya seorang penjaga dibenarkan menjaga anak. Tapi kalau anak lepas operate tu biasanya diorang faham je kalau ibu dan ayah dua-dua nak stay kat wad. Itu atas budi bicara pihak hospital la.

Pada mulanya operation kami dijadualkan pada 8 Julai, tapi kemudian kembali pada tarikh asal iaitu 9 Julai. On 9 Julai tu, Ahmad dijadualkan sebagai patient pertama dibedah iaitu pada pukul 8 pagi. Tetapi atas sebab-sebab katil di PICU belum disediakan, Ahmad hanya dibawa ke bilik bedah pada pukul 12 tengah hari. Sebelum tu pada malamnya pukul 2 pagi Ahmad dah start berpuasa daripada makan dan minum susu. Selepas pukul 6 pagi hanya cecair jernih je dibenarkan.

Malam sebelum operation tu, memang mummy bagi Ahmad makan kenyang-kenyang. Minum susu puas-puas. Tapi budak ni still lapar dahaga. Hoihhh.. Kitorang memang berdoa je cepat la sikit masuk bilik bedah. Tak larat dengar dia berzikir nak air.. nak air.. nak air.. Hahaha. Lepas tu dalan pukul 11 lebih tu nurse suruh siap-siap untuk masuk bilik bedah. Bilik bedah tu nanti sejuk, so make sure anak pakai baju lengan panjang dan seluar panjang. Lepas bedah kena stay kat recovery bay yang sejukkkk jugak dalam 1-2 jam camtu.

Lepas dah siap-siap, Ahmad disorong atas troli untuk ke bilik bedah. Dalam hati mummy ni memang takde la nak steady-steady tapi buat muka cool je la. Bilik bedah terletak kat bangunan utama so jauh la jugak nak berjalan. Kalau nurse tu tanya larat tak nak dukung anak, ko jawab je tak larat. Jauh ok.. nak-nak kalau anak tu dah 11 kg mcm Ahmad... takde makna aku nak menapak dukung budak tu. hihi..

Ibu bapa akan berpisah dengan anak di bilik persediaan. Kat situ sebelum masuk ke dewan bedah, kita dimestikan memakai pakaian yang telah dikhaskan. Nanti kita kena tandatangan beberapa dokumen kat situ sebelum anak disorong ke bilik bedah. Seorang penjaga dibenarkan masuk bersama untuk menemani anak masa proses bius. Ok, time kat bilik persediaan tu mummy yang sign dokumen. Masa tu dah mengalir air mata dah. Arghh.. memang confirm la mummy tak teman Ahmad ye. hehe.. Sebabnya mummy fikir gini, kena bagi semangat kat anak. Kalau dia tengok kita nangis nanti dia pun jadi tak keruan. And I know my son very well, he can read me!! So better dedinya aje yang masuk temankan masa bius tu.

So di bilik persediaan tu la kami berpisah. Mummy cakap mummy nak pegi work, salam dan cium dahi Ahmad. K, bye. Dedinya masuk temankan dia, borak-borak and distract dia supaya Ahmad tetap tenang je dalam tu. Amazing jugak sebab he is such a good boy. Tak meragam pun walaupun memang tengah lapar tu. Lepas doktor bius bagi gas, Ahmad terus tidur. Dedi Ahmad dibenarkan menunggu di bilik menunggu. Mummy kena tunggu kat luar. Hanya seorang penjaga dibenarkan tunggu di bilik menunggu tu.

Bilik menunggu tu sejuk, so make sure bawak sweater siap-siap kalau tak tahan sejuk. Kata dedi, kat bilik menunggu tu semua perempuan, dia je lelaki. Hahahah. Sebelum tu pun akak-akak kat dewan bedah tu tanya, kenapa bukan emaknya yang masuk meneman.. hihi...

Mummy jenguk-jenguk dari luar je. Sebelum masuk kat bilik persediaan tadi, kita akan lalu kat ruang lobi. Kat situ ada kaunter dan board yang menempatkan nama pesakit dengan progress diorang sama ada masih under operation, recover, atau lain-lain lagi. Kat ruang lobi tu kita tak boleh tunggu jugak, kena tunggu kat luar. Tapi boleh masuk la ke ruang lobi tu untuk tengok progress anak. Ahmad under operation selama 3 jam. Bila mummy tengok kat board tu stated recover je.. alhamdulillah.. lega sangat-sangat perasaan mummy ni.

Ahmad ditempatkan di recovery bay untuk dipantau keadaannya sebelum dibenarkan kembali ke wad. Mummy lega sangat Ahmad tak perlu masuk PICU. Kat recovery bay tu, Ahmad tengah lalok-lalok lagi kesan ubat bius. Sesekali dia mengerang, then ngantuk-ngantuk tapi mummy tau dia memang separuh sedar. Dedinya dah tak larat nak temankan, terus mintak mummy tukar syif, temankan Ahmad kat dalam recovery bay tu. Ahmad pun dah sebut mummy.. mummy.. so marilah mummy masuk temankan.

Masuk je tengok Ahmad terbaring dengan topeng oksigen kat mulut. Darah keep keluar dari mulut bercampur air liur. Adoi sakitnya bila teringat balik. Mummy usap-usap Ahmad untuk tenangkan dia. Alahai memang kena kuat semangat ok. Tapi Alhamdulillah Ahmad tak menangis, meraung, meragam macam budak-budak lain. Kami tunggu troli sampai dari wad. Agak lama jugak la dalam dua jam macam tu baru troli sampai. So mak ayah semua, make sure dah solat siap-siap sebab tak boleh nak jangka masa di bilik bedah dan di recovery bay tu..

Okeylah.. nanti mummy sambung cerita lagi keadaan Ahmad lepas operation pulak ye. Gambar mummy letak kat next post sebab mummy dah letih ni menaip hahahaha padahal malas dah. K bye see u in next post :p


Friday, 4 July 2014

Takaful Untuk Anak Klef? Tipis Ok..

Dulu mummy pernah cerita tentang permohonan takaful Ahmad yang tidak berjaya. Masa tu permohonan Ahmad ditolak sebab dalam discharge note lepas lahir tu tertera Ahmad didiagnos dengan brain cyst. Memang kalau ada cyst permohonan terus akan ditolak. Okeylah. Takpe. Mummy dinasihatkan untuk cuba memohon semula after a year. Tengok perkembangan Ahmad macam mana sebab doktor cakap cyst ni akan dissolve. Alhamdulillah perkembangan Ahmad normal.

Baru-baru ni mummy ada cuba memohon semula. Walau bagaimanapun permohonan mummy sekali lagi ditolak atas alasan Ahmad ada cleft palate pulak. Nyampah pulak rasanya dengan ejen dulu tu. Berkali-kali dah tanya boleh ke cleft baby dapat coverage, dia cakap takde masalah. La ni terang-terang kena reject.

Mummy ada bertanya pada kawan-kawan yang ada anak dengan masalah yang sama. Surprisingly ada di antara mereka dapat perlindungan insurans atau takaful. Tetapi mostly memang permohonan ditolak juga. Untuk baby cleft lip sahaja mungkin lebih mudah dapat perlindungan but still kena la rujuk pada pihak yang lebih tahu.

Kecewa? Tak kecewa pun sebab memang dah boleh agak. Ah malas dah la nak fikir. InsyaAllah ada rezeki Ahmad kat lain. Apa-apa pun Allah jua yang memberi perlindungan terbaik pada kita.

Kesimpulannya, baby with cleft palate memang tak dapat perlindungan insurans atau takaful. Mungkin ada syarikat insurans yang beri perlindungan tetapi anda kena fightlah. Mummy dah malas. However, anda masih boleh buat insurans pendidikan untuk anak. Health insurans and medical card memang tak lepas.

p/s: sekarang ni memang menyampah tengok orang yang sembang kencang bab insurans. haha. sembang relax2 je sudah la.. hee..

Thursday, 3 July 2014

Seminggu Lagi

InsyaAllah lagi seminggu Ahmad akan menjalani pembedahan membetulkan sumbing lelangitnya. 7/7 Ahmad akan admit dan 9/7 operation akan dijalankan sekiranya doktor berpuas hati dengan kesihatan Ahmad.

Pada masa sekarang ni mummy ada sikit fobia kalau Ahmad demam, selsema atau batuk. Memang mummy elakkan menyapu di depan dia, takut kena debu kang selsema pulak. Bedak pun diharamkan padahal dia bukan ada asthma pon.. hehe.. Lepas tu kalau dia bersin je mulalah risau padahal normal la dia bersin sebab makanan selalu tersangkut naik ke hidung. Malam-malam tak pasang kipas. Aircond pasang 28 deg ke 30 deg je. Ntah apa-apa je mak dia ni fobia.

Selain itu kesihatan sendiri pon kena jaga. Takut kalau tak sihat nanti jangkit pada Ahmad pulak. Mummy memang elakkan bawa Ahmad keluar ke crowd dan juga elak bawa dia kerap travel jauh. Punyalah takut. Ye la.. antibodi rendah memang tak boleh nak jangka. Tapi all in all semuanya bergantung pada ketentuan Allah akhirnya. Redha.

Kesihatan Ahmad walau bagaimanapun buat masa ini semakin baik, alhamdulillah..

Now mummy sibuk cari resepi untuk feeding Ahmad after operate. Selain susu, bubur lembut, jus, ingat nak bagi juga Ahmad makan puding ke..yang lembut-lembut. Telut boleh makan ke? Kang tak elok pulak untuk luka bedah tu kan. Untuk minggu pertama selepas bedah cuma boleh minum susu, jus dan aiskrim. Nanti kita tunggu nasihat doktor ye.. Sebab sebenarnya bergantung pada keadaan anak juga.

Puting dan botol memang diharamkan tapi sippy cup mummy tak sure. Tapi Ahmad dah boleh minum guna cawan so mummy tak risau sangat. Guna sudu pun ok. Cuma risau bab susu tengah malam je la srbab dia masih bangun dua tiga kali untuk minum susu. Tak tahulah dia ok tak kalau menyusu malam-malam pakai cawan. hukhuk.. kalau boleh guna sippycup lega sikit kot.

Plan nak gerak ke KL lebih awal sebab mummy dah start cuti pun. Tapi dedi Ahmad pulak masih ada kerja. Ermm.. tengok je la macam mana.

Sebenarnya tak sangka mummy akan melalui semua ni dalam hidup. Sebab selama ni hidup mummy smooth je. Tak pernah rasa susah. Mudah je semuanya. Dari zaman belajar semuanya senang. Habis susah pun lepas diploma tu nak dapat tempat semula nak sambung belajar tu je yang payah sikit. Tapi end up dapat je further study.

Sekarang ni memang terpaksa korbankan kerjaya. Sedih sebenarnya bila kawan-kawan semuanya maju dalam kerjaya masing-masing. Bukanlah tak redha tapi mummy memang jenis yang ada perancangan dan matlamat.

Namun sebaik-baik perancang tetaplah Allah taala.. Mummy terpaksa lupakan plan asal dan ubah plan ikut kesesuaian. hehe.. Matlamat hidup pun dah berubah bila kahwin kan.. Mestilah keluarga akan jadi priority. Omg.. tua sangat rasanya bila cakap macam ni. hehe..

Apapun mummy bersyukur kerana berpeluang merasai cabaran ini. Bukan semua orang dapat mengalaminya. Syukur Allah menguji sekadar dalam kemampuan mummy. Alhamdulillah..

Doakan semuanya dipermudahkan untuk Ahmad. Amin~

Thursday, 26 June 2014

Tekanan

Hari ni nak bebel-bebel je.. pasal tekanan. Bila baca pasal kisah akak Lola tu, ada yang kaitkan ibu tu jadi begitu mungkin disebabkan tekanan. Lain orang, lain tahap tekanannya. Malah, cara mengatasi tekanan pun berbeza-beza. Ada orang boleh memujuk hati, bersikap rasional dan menghadapi tekanan dengan mudah. Tapi, ada sesetengah orang, sampai satu masa akan rasa helpless. Rasa tak mampu. Seriously, tak mampu.

Mummy bukan nak defend Kak Lola tu. Apa yang dibuatnya memang terang-terang tak dapat diterima akal manusia. Memang tak berhati perut, tak berperikemanusiaan. Apatah lagi bila kita bandingkan dengan ibu-ibu yang ada masalah yang sama, ada anak OKU, gaji kecil, suami kurang bertanggungjawab, tetapi masih mampu menguruskan anak dan keluarga dengan baik.

Tapi sejujurnya bagi mummy, perbandingan itu tidak adil. Sebab kita tak tahu apa sebenarnya yang berlaku. Bila Kak Lola cakap dia tak mampu, orang terus ambil tahu pasal gaji dia. Mungkin sebenarnya apa yang dia tak mampu adalah untuk menanggung tekanan perasaan, bukan tekanan kewangan. Tapi, ikut logik akal memang susah kita nak faham. Kalau dia dikatakan ada masalah mental pun nanti for sure masyarakat tak akan berhenti mencemuh dia.

Pelik kan, sebab anaknya yang seorang lagi nampak terjaga. Diri dia sendiri nampak terjaga. So people tend to judge, dan tak boleh nak faham. Tak boleh nak faham sebab Kak Lola tu seolah-olah hilang perikemanusiaan pada anak OKU dia. Kesian, kan?

Manusia ni sebenarnya hidup dengan banyak watak. Di rumah, perwatakan kita lain. Di depan anak, kita menjadi ibu. Di pejabat, kita berpewatakan sebagai pekerja. Dengan kawan-kawan, berbeza perwatakan kita. Boleh jadi lebih periang, boleh jadi lebih pendiam. Watak dalam blog, dalam FB, kadang-kadang tak seserupa perwatakan kita secara realitinya. Kalau boleh maintan satu watak untuk semua situasi, anda memang sejujur-jujur manusia. Tapi kita hidup dengan banyak watak ini adalah untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran.

Mummy tak mahu ulas panjang-panjang pasal Akak Lola. InsyaAllah kebenarannya akan teserlah. Apa yang penting adalah kebajikan anak-anak Kak Lola tu.

Mummy nak cerita sikit pasal tekanan mummy menguruskan Ahmad awal-awal dulu. Tipulah kalau kata takde tekanan. Tipu sangat kalau mummy happy-happy je. Memang happy depan keluarga, depan kawan-kawan. Tapi dalam bilik air, hari-hari nangis. Dalam bilik tidur, ada sikit tak kena je nangis.

Pam susu je nangis, lagi-lagi bila tengah pam susu and at the same time nak kena attend Ahmad. Rasa nak marah sebab perasaan masa tu adalah rasa semua orang tak memahami kita. Rasa nak marah sebab suami kerja jauh. Suami tak balik, kena uruskan anak sendirian. Sampai satu tahap, anak kecil yang tak tahu apa-apa tu dipukul dicubit, di luar kesedaran mummy. Bukan membuka pekung sendiri, tapi memang tertekan sangat-sangat rasanya masa tu.

Kadang-kadang pam susu sambil pangku Ahmad yang tengah menangis. Baby menangis bukan nak duk diam kan.. tangan kaki dia kemain lagi tendang sini sana. Pup!! tertendang susu dalam botol. Habis tumpah. Habis kena tilam. Sudah la nak kumpulkan 1oz tu punya la azab kan. Marah tak terkata. Pukul anak.

Tapi lepas tu mesti menyesal. Peluk cium dia, minta maaf.

Apabila kita marah, kita akan berada di luar kewarasan. Apabila kita di luar kewarasan, kadang-kadang kita buat sesuatu yang diluar jangkaan akal fikiran.  Sokongan suami dan keluarga sangat penting dalam hal ini. Tapi kalau suami, keluarga dan kawan-kawan pun jadi faktor yang menyumbang kepada tekanan? Macam mana?

Tak semua orang kuat iman. Kan?