Wednesday, 15 May 2013

Jangkitan Paru-paru Rupanya Akan Menjadi Seserius Itu

Semalam dan hari ini, buat mummy termenung. Antara sedih dan bersyukur, masih berpeluang bersama Ahmad, masih mampu memberi rawatan terbaik untuk Ahmad. Kenapa mummy cakap begini? Sebab semalam dan hari ini mummy terbaca kisah ibu-ibu yang kehilangan anak akibat jangkitan paru-paru. Ahmad baru saja recover dari jangkitan paru-paru, Alhamdulillah.. Ahmad, sejak hari pertama keluar dari perut mummy memang sentiasa berulang ke hospital. Memang dia jarang sakit, tapi oleh kerana kami kerap ke hospital untuk bermacam-macam urusan, mummy jadi lebih menghargai kesihatan dan kesempatan bersama Ahmad. Apabila ke hospital, bermacam-macam kisah masyarakat dapat mummy tahu. Sebab itulah mummy jadi lebih menghargai dan bersyukur.

Cerita semalam. Terbaca dalam paper Sinar. Boleh tengok kat link ini (click). Ibu dan anak ini katil mereka di hadapan katil kami masa kena warded di HTAA tempoh hari untuk airway assessment. I don't know what really happened. Masa kami discharge 22 haribulan, diorang pun discharge juga, walaupun masa tu mummy tengok anak dia belum betul-betul sihat. Kitorang tak berbual sangat dengan dia. Patutlah pun, rupanya ibu bayi tu asal dari China, tak fasih pun bahasa melayu. Anak dia kecik je, tak macam umur 14 bulan. Apa yang terkesan di hati mummy adalah apabila melihat kasih ibu tu. Sayang dia pada anaknya. Siapa sangka akhirnya si anak ditakdirkan pergi jua..

Memang sedih apabila membaca kisahnya, sebab dah lama demam, HTAA tak dapat kesan apa-apa. Then diorang ke specialist, doktor kata ada jangkitan paru-paru. Then sebab tak mampu continue di specialist, diorang pergi balik ke HTAA. Kemudian, yeah.. end of story :( Personally untuk menyalahkan doktor-doktor di HTAA 100%, mummy agak kurang setuju. Mungkin masalahnya lebih kepada komunikasi. Apa yang berlaku antara keluarga itu dan doktor-doktor di HTAA, itu mereka lebih maklum. Tapi menilai dari mata seorang pesakit, mummy rasa team paediatric ketika itu bekerja sehabis baik, dan sedaya upaya mereka. Mungkin mereka patut bekerja dengan lebih baik supaya dapat memberi perkhidmatan setanding dengan hospital swasta. Tidaklah hospital swasta itu terlalu bagus pun, tapi iya.. secara psikologinya terasa lebih secure di hospital swasta. Mana-mana tempat pun ada kelebihan dan kekurangan, ada flaw. So we can't simply judge.

Cerita hari ini, terbaca link yang dikongsi oleh kawan di facebook. Kisah ibu ini (click) sangat menyentuh hati mummy. Apa yang dilaluinya, sama seperti apa yang mummy lalui semasa Ahmad demam. Tinggal lagi Ahmad beransur pulih selepas warded di specialist, tetapi ibu itu diduga dengan kesihatan anaknya yang semakin merosot. Sehinggalah akhirnya bayi tersebut pergi jua, antara sebabnya adalah jangkitan paru-paru. Diagnosis doktor mendapati anaknya menghidapi Lobar Pneumonia akibat jangkitan Streptoccoccus bacteria yang paling kuat.. Semoga Erina tetap tabah, insyaAllah..

Apabila Ahmad demam, mummy paling takut jika Ahmad diserang sawan. Sebab mummy sedia maklum Ahmad ada cyst kat otak dia kan.. Jadi mummy memang berjaga-jaga. Suhu naik sikit mula la mummy risau. Tapi tu la, kadang-kadang terbabas juga masa sponging dia, akibat tertidur la.. ish..ish.. Sekarang baru mummy tahu, jangkitan paru-paru juga mungkin boleh menjadi jangkitan yang lebih serius hingga membawa kepada kematian. Doktor pesan untuk sentiasa jaga kebersihan supaya bila sakit dapat elakkan jangkitan. Benda paling mudah tercemar adalah seperti puting dan mainan-mainan. Kan baby selalu masuk mulut mainan-mainan dia. Tangan kita pun boleh jadi pembawa bakteria. Bila dah terjadi jangkitan biasanya doktor akan bagi antibiotik untuk lawan bakteria tu semua. Jadi sebagai ibu dan bapa, kita jangan ambil mudah soal kebersihan, soal kesihatan anak. Nak dapat tu bukan senang kan..

Semoga ibu-ibu yang diuji terus tabah. Dan kita yang melihat ini dapat belajar sesuatu daripada pengalaman orang lain. Bersyukurlah~

Monday, 13 May 2013

Warded Pulak Empat Malam Sebab Demam :(

Entry sebelum ni cerita Ahmad kena masuk wad HTAA untuk airway assessment kan.. Dia kan tak sakit tapi kena duduk bersama-sama budak-budak lain yang sakit kan.. Agaknya mungkin berjangkit daripada budak katil sebelah yang demam tu kot, Ahmad pun akhirnya demam la jugakkk.. Takkan mummy nak halang budak tu main dengan Ahmad kan. Diorang main pegang-pegang tangan, pastu Ahmad pulak masukkan tangan dalam mulut. Ha kalau dah macam tu memang mudahlah kena jangkit. Takpe lah.. dah nak sakit nak buat macam mana. Cuma tak sangka lama sakitnya sampai kena warded.

Ahmad start demam hari rabu 24 April. Pukul 4.00am masa bagi dia susu dah rasa badan dia panas lain macam. Pagi tu memang kena bawak dia ke Klinik Kesihatan untuk check up 7 bulan. Badan still panas. Mengadu pada nurse tu then dia amik temperature 38 darjah Celcius. Huuu.. Terus kena masuk ubat bontot. Klinik kesihatan bagi paracetamol syrup jugak. Tiga hari kalau tak baik jugak doktor suruh datang balik.

Dah tiga hari masih demam jugak. Every night suhu tinggi 38-39 darjah Celcius. Bawak ke Klinik Al-Farabi. This time doktor masuk ubat bontot lagi. Dapat paracetamol syrup dan antibiotik. Punnnn tak baik-baik jugak. Kesian Ahmad malam-malam badan panas dia jadi lemah sangat. Mummy ni bukan boleh harap sangat. Kejap kang tertido tak kawal suhu badan anak. Bila tersedar baru la terhegeh-hegeh sponging. Huuu.. Dedi pun dah risau la Ahmad demam lama sangat. Mummy perasan kat tekak Ahmad ada putih-putih. Anak tekak Ahmad kan terbelah dua, dua-dua merah.. I thought it was tonsil. Hm.

Ahad malam, Ahmad dah almost flat. Panas tak turun-turun. Lepas sponging turun kejap tak sampai setengah jam dah panas balik. Elok dedi sampai dari KL around 10 malam, kitorang terus bawak Ahmad pegi specialist. Tokki, atuk, opah n paksu Ahmad semua ikut sekali. Kesian diorang tak rehat datang dari KL. Tapi tu la malam-malam bukan ada pakar pun kan. Jumpa doktor, doktor amik suhu then bagi ubat je. Putih-putih tu dia kata kahak. Dia suruh datang esoknya jumpa doktor pakar. So kami balik la semula ke rumah malam tu. Penat kemas-kemas before pegi tu, ingatkan warded. Huhuhu.. Kalau hospital kerajaan tu rasanya terus warded je kalau suhu tinggi sangat.

ni kat umah.. melepek je dia :(

da sponging suhu turun dia senyum la sikit
Esoknya mummy, dedi n tokki bawak semula Ahmad ke specialist, jumpa Dr. Abdullah. Masa ni Ahmad dah terus tak nak makan dan minum. Dok nak peluk mummy je. Semua orang pun dia tak mau. Hari yang sama juga kena jumpa Dr. Kannan untuk check polip dia tu. Nasib baik kat specialist yang sama so senang la. Jumpa Dr. Abdullah dulu.. dia check apa yang patut. Yang putih-putih kat tekak tu kahak. Tapi Ahmad tak mahu makan n minum sebab dalam tekak dah ada ulser. Doktor cadangkan Ahmad warded, kitorang ok je sebab dia dah tahap taknak makan minum kan..

akhirnya warded jugakkk.. hmm..
malam pertama warded. mummy so sleepy..
So doktor pasang jarum kat tangan, amik contoh darah dan hingus (hingus ke? haha).. and then masukkan antibiotik. Kitorang balik rumah dulu sebab wad belum ready. Lepas maghrib baru pergi semula serah diri masuk wad. Empat malam jugak la kena wad. Tak buat apa pun, makan, minum, baring, main game, bagi Ahmad ubat, tengok tv. Agak bosan la aktivitinya tapi yang bestnya dapat spent time satu family lama-lamaaaaa :D

kena drip sebab tak nak makan n minum pon
Agaknya itulah ubatnya. Ahmad lepas masuk wad getting better. Ada mummy and dedi layan dia. Sama-sama bersilat bagi Ahmad makan ubat. Budak ni tak suka makan ubat okeyyy. Grr.. Terkemut-kemut mulut dia. Tapi biasa la mummy kan lagi ganas tetapppp jugak dia kena telan walaupun tak suka. Hahaha. Ni ada video dia makan ubat masa kat rumah. Menangis je. Tengok la kaki mummy kena tahan tangan dia. Huduh betul. Hahahaha..

video

Ahmad demam lama sebab jangkitan kuman kat paru-paru. Kat tekak ada kahak, ulser dan fungus. Ulser tu sebab badan panas sangat. Fungus kata doktor mungkin berpunca daripada puting atau mainan-mainan dia. Sebabkan Ahmad refuse susu, so kena la drip. Tekak ada ulser mesti sakit nak menelan kan? Doktor bagi ubat sembur dalam mulut untuk kurangkan sakit. Lepas tu baru la Ahmad nak minum susu. Lepas dia dah ada selera semula tu dah tak payah drip dah.

ini je la kejenye kat wad.. main dengan dedi
dah puas main nangis pulak. dedi stress.. hihihi..
asyik nak masuk mulut je.. grr..
ini pulak keje mummy..heee..
mainan yang setia menemani ke mana saja
mainan baru hadiah masuk hospital dari dedi.. hahaha
Walaupun dah tak drip, kat tangan masih ada jarum untuk masukkan antibiotik. Wah mentang-mentang dah baik demam bukan main lasak lagi dia berguling. Jarum kat tangan pun bengkok! Hahahaha. Hey geram budak ni tauuu~

Tapi bagus jugak jarum tu bengkok. Terus nurse cabut dan tak perlu masuk antibiotik dah. Tukar antibiotik jenis makan je. Jadi bolehlah discharge awal. Horeyyy!! Kopak ok nak duduk lama-lama kat hospital tu. Ye la.. Ahmad mana ada amik takaful pun kan :)

Alhamdulillah.. Dah balik rumah, Ahmad semakin cergas dan aktif semula. Yeay!

Thursday, 9 May 2013

Warded Satu Malam Untuk Airway Assessment

Dalam entry ini mummy cerita Ahmad jumpa pakar paru-paru kan.. Lepas tu pakar mintak Ahmad warded satu malam untuk buat airway assessment guna pulse oximeter tu. Maka berkampung la kami di wad Kenanga 6C HTAA selama satu malam. Kami datang pukul 6 petang. Tokki hantar mummy dan Ahmad. Lepas dah settle registration semua terus naik wad serah diri.

Alamakkk.. wad sangat padat okay. Ramainya budak-budak sakit. Kesian diorang ni. Mak ayah pulak muka tabah je. Tapi mummy muka risau, sebab Ahmad tak sakit tapi kena masuk wad bercampur dengan budak-budak sakit. Hurm.. tak best feeling waktu tu sebab terdetik dalam hati takut Ahmad berjangkit. harap-harapnya taklah.

Well, kat luar wad tu ada stated yang bayi dan kanak-kanak tak dibenarkan melawat kan.. Tapi anak aku yang tak sakit ni kenapa la diberi katil surrounded by budak-budak yang sakit? Tak boleh asing ke? Mummy malas nak cakap banyak, kang kata kita demand pulak, ngade-ngade. Lagipun wad sangat sesak, mustahil ada katil terpencil semata-mata untuk oximeter test ni. Wad kanak-kanak kat HTAA ni setahu mummy takde kelas satu dua tiga camtu. Satu malam je pun kan.. mummy pun pasrah je la..

ini la pulse oximeter untuk bacaan oksigen. info lanjut silalah ke wikipedia. heh. malas.
Ahmad biasanya pukul 6 atau 7 petang akan tidur. Tidur dan bangun selang 3jam sekali untuk minum susu. Tapi kat ward dia taknak tido. Mungkin jugak tak boleh tido sebab bising. Wad kanak-kanak kan, nak kata ape.. kejap kang katil situ nangis, kang katil lain pulak. Time makan ubat semua katil nak nangis. Jadi Ahmad tak boleh tido. Selagi dia tak tido, nurse tak boleh nak pasang oximeter tu. Pukul dua belas baru la dia betul-betul tido dan nurse pun pasang la oximeter tu.

Tapi budak ni tido ya Allah lasaknya. Mummy terjaga dua tiga kali kena betulkan benda tu, nanti bacaan tak cantik. So far memang ok la oksigen level dia, 90 above.

orang lain sakit melepek je tapi dia tak sakit lasak bergolek
Esoknya dah boleh keluar. Tapi tunggu doktor semua settle round ward dulu. Seronok tengok doktor-doktor muda ni buat round ward, lepas tu diorang datang lagi dengan doktor pakar pulak. Personally mummy suka je layan doktor-doktor ni tak kisah la diorang houseman ke ape ke sebab bagi mummy kita bantu dia untuk dia bantu kita. Biar diorang belajar dan tahu banyak, nanti lama-lama diorang pulak jadi pakar.

Oleh kerana Ahmad lahir dengan diagnosis yang 'cantik' hehe jadi banyak la doktor-doktor ni tanya pasal Ahmad. Padahal Ahmad bukan sakit pun. Antara soalan yang ditanya ialah mummy kawen sepupu ke.. maybe diorang nak tahu either condition Ahmad ni disebabkan genetic ke ape. Then tanya mummy on medication ke masa pregnant, ada masalah ke masa pregnant.. huhu.. takde takde.. semuanya kuasa Allah ye :)

Lepas keluar wad, zupp terus ke Kuantan Medical Center untuk dressing pusat Ahmad yang ada umbilical polyp tu. Hari selasa mummy tak perasan Ahmad demam tapi tokki kata dia macam meragam sikit. Hari rabu badan dia rasa dedar macam nak demam tu, kebetulan ada check up kat klinik kesihatan. Nurse check temperature 38 darjah C. Hurm.. then bermula la episod demam Ahmad.. :(

Kesian Ahmad. Takpe la. Ape-ape pun inilah pengalaman.. Alhamdulillah :)




Umbilical Polyp Nama Diberi

Last time mummy ada buat entry ini menceritakan kisah umbilical hernia Ahmad. Tapi mummy lupa pulak nak mention yang selain umbilical hernia, pusat Ahmad juga ada umbilical polyp. Maaflah, untuk kedua-dua masalah ni, mummy takde ambil gambar pusat Ahmad tu. Sebabnya hoi budak ni tengah lasak betul. Lagi-lagi masa tukar pampers.. itu je la masa dia terbogel pun kan nak ambil gambar pusat, tapi ya Allah lasaknya anak ini. Kuat betul tenaga dia.

Doktor di sopd HTAA kata diorang just nak monitor je dulu masalah hernia tu kan. Diorang pun nampak polip tu tapi takde pulak cakap apa-apa. Mummy pulak lupa nak mention polip tu kerap berair dan kadang-kadang berdarah. Last time masa pergi SOPD tu umur Ahmad lebih kurang dua bulan kalau tak silap. Ini next 30 Mei ni baru ada follow-up check up  di HTAA semula. Dalam masa nak menunggu follow-up ni dah beberapa kali berdarah polip tu. Lepas tu nampak macam makin besar pulak. Haihh tak boleh jadi. Rimas tengok cadar penuh darah-darah. Huu..

Usaha. Usaha untuk mengatasi masalah ni dah lama. Yang tradisional macam-macam la usahanya guna air sirih la, letak syiling la, hampeh tak berkesan. Yela, macam mana hernia tu nak elok selagi polip tu masih ada kat pusat. Eh japlah mummy google gambar polip eh. Tak best cerita takde gambar.

               ah.. camni la pusat Ahmad. ni masa tengah kempis, dan yang merah tu la polipnyer..              sumber:http://cai.md.chula.ac.th/lesson/atlas/F/ImgBig/IMG0072.jpg
Lepas tu ada jugak usaha pegi homopati. Diorang bagi ubat titis dalam mulut. Tapi tu la tak istiqamah kan..agak-agak ada perubahan tak? Mestilah takde perubahan pun..haha.. Membazir RM25. Last skali ok lah, mari kita ke Kuantan Medical Center (KMC). Kita dengar pulak pendapat specialist. Dan ya, bersedia merabakkan poket juga. haha. Tak kisahlah rabak, janji Ahmad ok.

So hari Sabtu 13 April mummy bawak Ahmad jumpa Dr. Kannan, specialist di KMC tu. Tokki dan tokwan ada temankan sekali. Dr. Kannan cakap, polip ni takde kena mengena dengan kesilapan masa potong tali pusat ke ape. Tali pusat tu tali pusat la, kalau salah potong cuma akan jadi jangkitan kuman. Tapi polip ni memang dah ada kat pusat tu. So eventhough tali pusat dah kering dan tercabut, the polyp will stay there. Memang kena buang la. Biasanya ada dua kaedah, guna laser atau guna serbuk copper nitrate.

Dr. Kannan decide untuk guna serbuk copper nitrate tu. Copper nitrate ni sifat dia membakar, so ia akan menghanguskan polip tu sampai kecut. Untuk masalah hernia, Dr. Kannan suruh hold dulu and just monitor, sama macam pakar di HTAA cakap. Nanti kalau Ahmad dah besar tapi tak elok-elok jugak baru bedah. Hari kami jumpa doktor tu jugak terus buat treatment. Simple je, doktor just letak serbuk biru tu kat pusat Ahmad, balut dengan kapas then done! Selang sehari kena jumpa doktor untuk dressing balutan. Ada jugak 8 kali Ahmad jumpa doktor sebab polip dia agak besar, so susah nak kecut. Setiap kali jumpa doktor akan buka balutan, cuci pusat dan letak lagi serbuk copper nitrate tu sampai la polip tu kecut habis.

Sepanjang rawatan tu Ahmad relax je. Mummy ingat benda tu menyakitkan sebab selalu berdarah tapi budak ni cool je. Tak sakit kot. And Ahmad steady je masa doktor rawat dia. takde pulak nak berguling sini sana macam masa pakai pampers. Doktor pun tertanya-tanya dia tak sakit ke? haha. Kuat anak mummy ni. Personally mummy puas hati dengan service Dr. Kannan, sangat membantu dan gentle dengan pesakit :)

Total cost? First time jumpa Dr. Kannan kami kena kos consultation, rawatan dan ubat, around RM100. Then every follow up kena bayar untuk consultation dan rawatan sahaja, lebih kurang RM70. Jadi total around RM 600 camtu la.. Bagi mummy memang berbaloi, polip tu hilang terus, dan pusat takde berair ke, kesan luka ke, memang tak ada. Cantik hasil kerja doktor.

takde dah polip. yeay!!
Nasihat mummy, jika baby ada masalah umbilical polyp ni, cepat-cepat bawak jumpa doktor bagi mengelakkan benda ni kena jangkitan sebab ia memang selalu berair dan kena jaga betul-betul. Rawatan awal digalakkan, seawal umur 2 bulan baby dah boleh buat treatment ni sebenarnya. Ye la, dah umur macam Ahmad ni dah lasak boleh meniarap susah nak control balutan tu. Baby tak akan sakit, sebab polip tu takde saraf, cuma bila bergeser memang akan berdarah. Oh, umbilical polyp dan umbilical hernia takde kena mengena antara satu sama lain. Macam Ahmad, dia dapat pakej dua-dua sekali huhu.. Baby lain mungkin ada hernia je, dan mungkin ada polip sahaja tanpa hernia. So memang takde kaitan.

Kalau prefer rawatan di hospital kerajaan, first visit tu make sure anda tanya doktor tentang kaedah rawatan guna laser atau serbuk copper nitrate ni. Bila anda tanya menunjukkan anda tahu dan ingin tahu lebih lagi. Dan silalah paksa diorang buat treatment ni awal-awal. Kesian budak dah meniarap pusat berbalut, nak mandikan pun leceh. Tak mandi kang busuk pulak dia dah kuat berpeluh.

Maaflah takde gambar maybe susah nak bayangkan rawatan yang Ahmad dah lalui. Ni ada satu blogger buat entry untuk masalah yang sama, anak dia pun ada polip. Siapa-siapa yang ada masalah yang sama mungkin boleh share pengetahuan yang ada, nak bertanya apa-apa pun boleh, mummy akan jawab dengan pengetahuan yang mummy ada. Thanks :)


Macam-macam April

Dah masuk bulan Mei dah pun. Dah selesai kemeriahan musim mengundi. Tampuk pemerintahan kembali kepada yang asal. Kehidupan tetap perlu diteruskan, kembali ke meja pejabat sebagai penggerak mewakili kerajaan menunaikan janji. Lama mummy tak masuk office. Kejap masuk awal, kejap masuk lewat, kejap keluar awal, kejap balik lewat, kejap kang lari kejap balik rumah, kejap EL, kejap MC..pheww.. I don't like it. Dari segi integriti kerja memang agak gagal di situ. But what to do. My son needs me more than everyone.

Hectic April. Yes, mummy telah melalui bulan April yang sangat super duper busy. Busy uruskan Ahmad la, sebab kat pejabat projek banyak tak gerak. Ni dah habis election maybe projek JKR akan rancak kembali, insyaAllah..untuk rakyat jugak kan.. ;) Ada dua tiga kisah tentang Ahmad nak diceritakan. Tapi tak tahu nak start dari mana. Nak lambakkan semua cerita dalam satu entry macam tak best pulak. So mummy buat beberapa entrylah ye. Senang nak label entry jugak kan.

Last haritu daddy masuk hospital kan? Then lepas daddy dah discharge, Ahmad pulak kena warded satu malam untuk airway assessment. Sementara tu dah dua minggu jugak Ahmad berulang alik ke unit surgery KMC untuk rawatan umbilical polip dia. Masa warded untuk airway assessment tu pusat Ahmad masih belum fully recover. Masih berbalut, susah nak mandikan dia. Right after keluar hospital, Ahmad demam pulak. Demam maybe berjangkit masa kena warded tu la sebab bercampur dengan budak-budak sakit dengan bermacam-macam virus kan. Lama Ahmad demam, sebab lama sangat mummy bawak ke KMC, terus warded empat hari. Huhuhuuuuu.. Ibaratnya bulan April ni macam mummy tak masuk kerja sangat. Pergi vacation, tapi kat ward la. hahaha..

Ok click below for detail entry. Enjoy!

Umbilical Polyp Nama Diberi
Warded Satu Malam Untuk Airway Assessment
Warded Pulak Empat Malam Sebab Demam :(


Oh. And ada video Ahmad 7 bulan jugak here :D

video