Friday, 4 July 2014

Takaful Untuk Anak Klef? Tipis Ok..

Dulu mummy pernah cerita tentang permohonan takaful Ahmad yang tidak berjaya. Masa tu permohonan Ahmad ditolak sebab dalam discharge note lepas lahir tu tertera Ahmad didiagnos dengan brain cyst. Memang kalau ada cyst permohonan terus akan ditolak. Okeylah. Takpe. Mummy dinasihatkan untuk cuba memohon semula after a year. Tengok perkembangan Ahmad macam mana sebab doktor cakap cyst ni akan dissolve. Alhamdulillah perkembangan Ahmad normal.

Baru-baru ni mummy ada cuba memohon semula. Walau bagaimanapun permohonan mummy sekali lagi ditolak atas alasan Ahmad ada cleft palate pulak. Nyampah pulak rasanya dengan ejen dulu tu. Berkali-kali dah tanya boleh ke cleft baby dapat coverage, dia cakap takde masalah. La ni terang-terang kena reject.

Mummy ada bertanya pada kawan-kawan yang ada anak dengan masalah yang sama. Surprisingly ada di antara mereka dapat perlindungan insurans atau takaful. Tetapi mostly memang permohonan ditolak juga. Untuk baby cleft lip sahaja mungkin lebih mudah dapat perlindungan but still kena la rujuk pada pihak yang lebih tahu.

Kecewa? Tak kecewa pun sebab memang dah boleh agak. Ah malas dah la nak fikir. InsyaAllah ada rezeki Ahmad kat lain. Apa-apa pun Allah jua yang memberi perlindungan terbaik pada kita.

Kesimpulannya, baby with cleft palate memang tak dapat perlindungan insurans atau takaful. Mungkin ada syarikat insurans yang beri perlindungan tetapi anda kena fightlah. Mummy dah malas. However, anda masih boleh buat insurans pendidikan untuk anak. Health insurans and medical card memang tak lepas.

p/s: sekarang ni memang menyampah tengok orang yang sembang kencang bab insurans. haha. sembang relax2 je sudah la.. hee..

No comments:

Post a Comment