Wednesday, 15 October 2014

BOOKU untuk Ahmad

Dalam membesarkan anak-anak, bagi mummy parents bertanggungjawab membantu meningkatkan perkembangan mereka. Ada banyak cara, terpulang kepada kaedah parenting yang kita selesa.

Ada parents suka anak-anak be free and explore their environtment. Ada yang banyak bergantung kepada flashcard, early development toys, atau menggalakkan outdoor activities, dan nak mudah, tak berkecah serta simple- ipad ;)

Tak kira kaedah apa pun, semuaaanya bagus. Tapi, ada tapinya. Penglibatan parents itu perlu. Bagilah dia mainan mahal or buku mahal sebanyak mana pun, without our presence it means nothing. Silap-silap anak buat hal nak dapatkan perhatian kita. Sebagai contoh, tengah-tengah main tiba-tiba dia campak permainan tu. Tu dah boring la tu main sorang-sorang. Ko bayangkan dia main kinetic sand lepas tu campak atas karpet. Nak salahkan dia ke nak salahkan diri sendiri sebab tak pantau dia main?

I am not a good mother either. Ada masanya letih, terlepas cakap, tapi kita cuba la nak jadi yang terbaik. Sebab tu la mummy malas nak nasihat orang. Anak baru satu je kottt... bukan banyak sangat pengalaman pun. Tapi mummy belajar benda baru setiap hari. Seronok ada anak, kan?

Macam Ahmad, sebab dia lahir dengan birth defect maka mummy memang extra care tentang development dia. Makna kata if ada sign of delay tu kita dah boleh detect awal-awal. Alhamdulillah semuanya normal.

Tak ramai yang tahu that mummy ada online business yang sendu iaitu BOOKU.. hahaha.. sendu sebab mummy tak dapat bagi komitmen sepenuhnya dan tak banyak modal untuk marketing. I keep holding all the planning tapi alhamdulillah BOOKU masih survive sehingga hari ini. Bermula dengan jadi ejen dropship je then mummy start amik barang secara wholesale. Sales tak banyak pun sebab mummy memang tak boleh bagi komitmen tapi mummy buat apa yang mummy suka jadi mummy rasa gembira. I am happy to share with others what makes my son happy.

BOOKU ni bermula atas minat mummy kepada perkembangan awal kanak-kanak. Asalnya mummy nak buat buku untuk budak-budak. Tulis dan lukis. Draft dah ada tapi masyaAllah malasnyaaaa la nak melukis tu. Then mummy daftar bisnes ni dengan SSM. Langkah mendaftar ni ialah supaya ko jadi serius sikit. hahaha... Dalam kepala ni nak buat board book la, softbook la, ebook la, macam-macam. Tapi tu la planning tak bergerak hahaha. Terfikir jugak nak publish sendiri memang kena ada modal then nak buat marketing lagi. Nak duduk under label publisher lain kena la rajin mencari peluang. Lagipun ini buku kanak-kanak, berbeza sikit kaedahnya.

Dalam pada mengumpul idea tu mummy rajin beli buku untuk Ahmad sebagai rujukan untuk mummy. Sambil-sambil membeli tu akhirnya menjual maka lahirlah BOOKU seperti hari ini. Ada buku kanak-kanak, softbook and development toys. Tapi masih sedikit. Harap dapat tambah produk lagi dan di masa akan datang harap BOOKU dapat kembali ke track sebenar dia nak buat buku tu. hehehhh... takpe, slow-slow kayuh.

Orang kata dalam bisnes ni kita jangan bertangguh. Rugi. Tapi pendekatan mummy buat masa ini ialah jangan gopoh. huhu.. Keutamaan tetap pada Ahmad dan adik Ahmad yang bakal lahir ni. Kita kumpul ilmu parenting banyak-banyak.

Alhamdulillah BOOKU berkembang seiring dengan Ahmad membesar. Ahmad jugak la yang untung sebab apa yang mummy jual semua dia boleh rasa dan main. Boleh tengok kat facebook BOOKU ada macam-macam benda kat sana. Kat sidebar blog ni ada fb BOOKU so sila like ye kawan-kawan ;)

Thanks untuk semua yang menyokong dari awal lagi. Ini gambar-gambar Ahmad bersama some of barang yang terjual di BOOKU. Last but not least, Ahmad love u all :D

No comments:

Post a Comment