Friday, 14 December 2012

Tiada Perlindungan Takaful Tapi Ada Perlindungan Allah

What else to say. Yeah it is disappointing when you have planned and prepared to get takaful or insurance coverage before your baby is born, but yet you have been rejected prior to his birth defect. Of course i'm aware in his condition memang susah mana-mana company insurans nak bagi perlindungan. However, after a deep breath i rethink about it and, nevermind.. takaful tu for me is just permainan dunia. The most important is mummy percaya Ahmad akan sentiasa berada di dalam perlindungan Allah.

Untuk sementara mummy akan lupakan dulu cita-cita mummy untuk quit kerja government ni muahaha..  tipu sangat kan cita-cita tu. Eh tapi serius mummy memang pernah terfikir begitu dulu, konon nak set up firm la, bisnes la, pegi travel la.. ah..it just an old days dream.. :) I think Allah have planned the best for us. Mummy bersyukur kerja dalam bidang sekarang ni dan terpilih menjadi sebahagian daripada penjawat awam. Walaupun hidup sebagai penjawat awam ni memang tak merasa la luxurious life tapi inilah takdir yang harus disyukuri. Sekurang-kurangnya untuk perbelanjaan rawatan Ahmad di hospital kerajaan tidaklah terlalu membebankan bila menjadi penjawat awam ni kan.

Menurut ejen takaful mummy tu, berkenaan diagnosis cleft palate dan pierre robin syndrome pihak takaful tak ada masalah untuk terima permohonan. Tapi masalah cyst Ahmad tu menyebabkan permohonan terpaksa di'hold'kan dulu. Mungkin after 1 year, bergantung kepada perkembangan Ahmad, mummy bole cuba apply semula. Doktor pun masih monitor perkembangan Ahmad berkenaan masalah ini jadi memang tak adil sekiranya Ahmad terus di reject bulat-bulat seumur hidupnya.

Mummy baca blog Mama Ilhanz which her insurance application have been decline semata-mata kerana anaknya mempunyai cleft lip adalah sangat mengecewakan. Tidak sepatutnya terdapat masalah di situ sebab cleft lip bukan penyakit kronik and won't lead to any risk of health issue. Adalah lebih baik syarikat pengendali insurans tersebut membuat siasatan yang lebih teliti bagi menjaga kredibiliti dan profesionalisme mereka. Berbeza dengan kes mummy ni, mummy memang awal-awal dah aware dan penerangan daripada ejen takaful pun memang memuaskan hati mummy. So mummy tak ambil hati eventhough permohonan takaful untuk Ahmad tidak dapat diteruskan.

Mummy dan dedi tetap akan cuba buat yang terbaik untuk Ahmad. Tak dapat cara A, kita cuba cara B, dan seterusnya. Okeh, mari menabung sungguh-sungguh untuk masa depan Ahmad! We are not afraid because yes, Allah will always be with us :)

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a., beliau berkata, telah bersabda Rasulullah s.a.w.,

“Telah berfirman Allah Subhanahu wa ta'ala : 'Aku adalah sebagaimana prasangka hambaku kepadaku, dan Aku bersamanya ketika dia mengingatku, dan jika hambaku mengingatku dalam sendirian,maka Aku mengingatnya dalam diri-Ku sendiri, dan jika dia mengingatku di dalam sebuah kelompok/jama'ah, (maka) Aku mengingatny
a dalam kelompok yang lebih baik dari kelompok tersebut.


Dan jika dia mendekat kepada-Ku sejengkal, Aku mendekat kepadanya sehasta, dan jika dia mendekat kepadaku sehasta, Aku mendekat kepadanya satu depa, dan jika dia mendatangiku dengan berjalan, Aku mendatanginya dengan berjalan cepat."
 
Hadits diriwayatkan oleh Imam Bukhari, begitu juga oleh Imam Muslim, Imam Tirmidzi dan Imam Ibnu Majah.


2 comments:

  1. insyaallah....rezeki Ahmad telah ditetapkan oleh Allah awal2 lagi..berusaha ye!!

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum Wrmbth. Terima kasih atas info berguna diatas. Sememang erti hidup pada memberi.

    Hati akan senang dan tenang sekiranya kita berikan yang terbaik didunia untuk alkhirat..

    ReplyDelete