Monday, 19 May 2014

Less Than 50 Days

Kurang 50 hari lagi Ahmad akan menyerah diri ke HKL untuk cleft repair. Mummy is takut. Perasaan mummy macam nak pergi interview Arkitek J41 hari tu. Bila terfikir je rasa seram sejuk. Hukhuk. Tapi dalam hati ada perasaan excited! Excited sebab dah lama mummy nantikan saat-saat ini.

Memang ada rasa berbelah bagi pun. Tipulah kalau kata tak ada. Kadang-kadang tu ternangis jugak. Kalau dedi Ahmad ada dan nampak mummy menangis, nanti dia tanya kenapa menangis? sambil buat muka kurang senang. Yeah i know i know dia memang tak suka bila mummy cengeng. Nak cerita salah, tak cerita pun salah. Sebab kita tau kita nangis atas benda yang remeh temeh. Tapi itulah ibu. Perasaannya halus. Dalam pada nak menahan air mata, sesekali tertumpah juga.

Mummy menangis bukan sebab takut atau risau. Semua tu mummy dah redha. Mummy ready je sebab lepas Ahmad lahir pun memang dah tahu yang dia perlu buat cleft repair ni. Jadi mummy dah ada masa bersedia selama 1 tahun 8 bulan dah selama ini. Cumanya, ada rasa belas pada anak. Rasa kesian sebab dia perlu laui semua ni. Budak tu kan kecik lagi, takde dosa, suci, tapi dah diduga macam ni.

Tapi jauh di sudut hati, rasa yakin Ahmad boleh lalui semua ni. Sebabnya? Sebab I read about others. Kalau anak-anak PRS lain mampu melaluinya, Ahmad pun mesti boleh. Itukan doa kita sebagai ibu. Mestilah doakan yang baik-baik untuk anak.

Alhamdulillah, perkembangan pertuturan Ahmad agak baik. Boleh sebut nama-nama benda, boleh bertutur walaupun pelat. Cuma baru-baru ni mummy dapat detect bunyi sengau dia. Ada la kat certain-certain huruf. Hukhuk.. sedih jugak tapi kita memang akan rasa sedih bila kita asyik fikirkan yang kurang je. Kalau fikir kelebihan dia, terus rasa gembira dan bersemangat. Anak mummy ni not bad juga (puji dalam hati). hehe..

Ahmad sekarang tengah kena bisul kat telinga. Patutlah dia demam sebelum ni. Demam tanpa punca. I mean, kitorang tak keluar pergi mana-mana pun, macam mana boleh demam? Jangkit dari mana? Oh rupanya ada jangkitan kuman, kena bisul. baru perasan telinga dia bengkak tu. Kat luar telinga. Kalau dalam telinga, gelabah jugak.. risau.. Demam dia dah pulih, tapi bisul masih belum masak. Kesian Ahmad, sakit.. sakit.. ubat.. ubat.. pandai pulak tu mintak ubat. Hihi.

Harap-harap menjelang hari pembedahan ni Ahmad sihatlah hendaknya. Serba salah juga nak bawak dia berjalan jauh, pergi ke kawasan yang crowded dan bercampur dengan budak-budak yang tengah tak sihat. Sebagai langkah awal, mummy cuba tukar susu dan bagi makan madu. Nak tengok boleh improve antibodi dia tak.

Doakan Ahmad sihat-sihat je dan boleh dibedah mengikut tarikh. Tak sanggup nak tunggu lama lagi. Lagi dia dah besar, lagi rasa kesian. Dah la pulak maknya ni pun tengah peknen. Huhu. Doakan ya!

No comments:

Post a Comment