Sunday, 24 February 2013

That Pierre Robin Thingy

Rasanya mana-mana doktor pun lebih selesa berterus terang dan memberi kemungkinan terburuk daripada menceritakan hanya yang indah-indah dan memberi harapan palsu. Di sini mummy tak tahu nak expect apa sebab semuanya sekali akhirnya adalah pada ketentuan Allah. Sedih? I'm trying to be (or to act?) as positive as i could but deep down in my heart, of course.. mummy tak setenang mana. I'm glad my husband was with me that time so i feel strong. Tapi bila dia tiada di depan mata memang ada bisikan-bisikan yang melemahkan hati, menyedihkan rasa.. Hmm.. mujur jugalah ada famili dan kawan-kawan jadi taklah rasa sedih sangat.. (padahal malu nak sedih-sedih depan orang.. hewhewhew)

Apa cerita Ahmad ni sebenarnya ye? Jumaat 22 haribulan 2 mummy, dedi, Ahmad and atok ke HKL untuk temujanji follow up berkenaan masalah cleft palate Ahmad. Kali ni jumpa doktor lain pulak.. biasa la kat gomen bukan boleh expect to meet same doctor lagi-lagi yang pakar kan. So I don't know Dr. Jargeet tadi tu pakar ke apa tapi dia comel macam Jarjeet dalam upin ipin tu cuma dia tak pakai turban maybe sebab yuna dah curi. Hahahahaha.. tak kelakar...

Urm..urm... so Dr.Jargeet ni seems aware tentang Ahmad punya masalah Pierre Robin Syndrome (PRS). Doktor masa previous appointment dulu cuma tanya paed cakap apa pasal PRS tu, so mummy explain lebih kurang je la. Doktor yang dulu cakap surgery would be after umur Ahmad 9 bulan dan ke atas. Tapi Dr. Jargeet ni macam teliti sikit la menerangkan risiko-risiko pembedahan untuk penghidap PRS ni. So you guys can expect la mummy terima cerita-cerita yang tak best kan.. tapi mummy kuatkan hati.. yes, terlalu awal untuk menilai.

In some articles yang mummy baca have stated that in some cases jaw penderita PRS ni pada satu peringkat akan terlihat kembali normal. Tapi Dr. Jargeet ni tak setuju begitu so mummy tak tahu la mana yang benar atau tidak, mungkin fakta tu berdasarkan kes-kes tertentu la kan. Jadi kata Dr. Jargeet, untuk buat pembedahan bila-bila pun boleh buat tapi dia ceritakan risiko-risikonya. Untuk usia yang terlalu awal, bayi akan berdepan dengan masalah kesesuaian ubat bius. Manakala jika pembedahan terlalu lewat tak akan memberi kesan pada pertuturan penderita cleft palate. Untuk rekod, pembedahan cleft palate sebaik-baiknya dilakukan sebelum bayi pandai bercakap. Pembedahan ini penting untuk memperbaiki pemakanan dan pertuturan kanak-kanak.

Penderita PRS mempunyai rahang yang kecil oleh itu saiz lidah akan kelihatan lebih lebar. Apabila pembetulan cleft dilakukan, dikhuatiri lubang daripada mulut ke tekak akan menjadi lebih sempit. Risiko terjadinya udara tersekat lebih tinggi setelah pembedahan dilakukan. Oleh itu kondisi pesakit akan dipastikan benar-benar stabil sebelum pembedahan dilakukan.

So now isu berat badan dah tak jadi main issue dah. Mummy harap rahang Ahmad dapat cepat develop ke saiz normal supaya pembedahan dapat dijalankan sebelum Ahmad pandai bercakap. Hmm..kadang-kadang rasa taknak bedah je tapi kesian la masa depan Ahmad kalau berdepan dengan masalah pertuturan. Ye la, bila doktor tu cerita salur sempit takleh nafas, kena tebuk tekak nak bagi boleh nafas, duduk pulak kat ICU, kau rasa kau mampu nak tanggung risiko? Anak yang selama ni cergas terbang bebas di angkasa *aha over* tiba-tiba kena lepak icu pulak..huuu...

I'm speechless. Tapi muka maintain positif and angguk-angguk faham depan doktor.

Ahmad. Mummy nak buat apa ni Ahmad? Jadi sekarang kita cuma tunggu sajalah. Bila waktu sesuai pembedahan di buat? Doktor pun tak dapat bagi jawapan.. Tunggu, berdoa dan berserah.. Pray for us, pray for our Ahmad, thank you :)

1 comment:

  1. zura, da big boy la ahmad nie..tme jmpa dlu kcik comel je, berhati2 sungguh auntie dayah tme dukung die..uncle pian hanya memerhati dari jauh..huhu

    ReplyDelete